Penduduk Kampung Taburan Gembira, PPUMS dan MASTI Bina Telaga Tiub

SELASA, 21 MAC - Program Tanggungjawab Sosial Korporat (CSR) oleh Universiti Malaysia Sabah melalui Persatuan Pegawai dan Pengurusan Profesional Universiti Malaysia Sabah (PPUMS) dapat membantu penduduk Kampung Taburan yang menghadapi masalah kekurangan bekalan air.

CSR yang diadakan dengan kerjasama Majlis Persatuan Pentadbir Universiti Awam (MASTI) itu berjaya membina sebuah telaga tiub sekali gus memberi harapan baru dan kegembiraan buat warga penduduk kampung berkenaan.
Majlis perasmiannya telah disempurnakan Pembantu Menteri Pertanian dan Industri Makanan Sabah, Datuk Musbah Haji Jamli yang juga merupakan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) N.6 Tempasuk, Kota Belud.

Dalam ucapannya beliau berkata, pembinaan telaga tiub berkenaan memberikan banyak manfaat kepada penduduk di situ, khususnya semasa musim kemarau.
"Sebagai wakil rakyat di kawasan ini, saya sangat mengalu-alukan pembinaan telaga tiub sebagai usaha yang mampu mempelbagaikan sumber bekalan air kepada penduduk kampung," katanya.

Musbah berkata program CSR seperti itu perlu diteruskan pada masa-masa akan datang kerana ia mampu memberi impak tinggi kepada masyarakat khususnya di kawasan luar bandar.
"Saya juga berharap penduduk kampung dapat memanfaatkan dan menjaga sebaiknya kemudahan telaga tiub itu," katanya.
Turut menjadi pengisian program sehari itu termasuklah kursus pengurusan jenazah, pemeriksaan kesihatan dan ceramah motivasi selain acara sukan pada sebelah petang.

Hadir sama, Timbalan Naib Canselor (Akademik dan Antarabangsa); Prof. Dr. D Kamarudin D. Mudin; Pemaju Mukim Dudar, Shadar Datin; Presiden MASTI, Azri Hohad dan Presiden PPUMS, Azmi Jumat.