Sambutan Hari Kerja Sosial UMS Tingkat Kefahaman Profesionalisme Kerja Sosial

RABU, 22 MAC – Sambutan Hari Kerja Sosial Sedunia Peringkat Fakulti Psikologi dan Pendidikan (FPP) Universiti Malaysia Sabah (UMS) mampu meningkatkan kefahaman siswa-siswi UMS khususnya dalam bidang kerja sosial sebagai satu profesion.

Dekan FPP, Prof. Madya Dr. Mohd Dahlan Abdul Malek berkata, ini kerana ramai beranggapan kerja sosial bukan satu program yang profesional, justeru penganjuran program ini yang turut melibatkan pelbagai pertubuhan bukan kerajaan (NGO) tempatan mampu memberi pendedahan kepada pelajar mengenai profesionalisme bidang kerja sosial yang mereka ceburi.

“Dengan pengenalan Akta Pekerja Sosial yang akan dibentangkan di kabinet tidak lama lagi, ini sekali gus menyokong usaha meningkatkan lagi tahap profesionalisme kerja sosial.

“Ahli kerja sosial umpamanya perlu ke hadapan apabila berlakunya sesuatu bencana bagi membekalkan perkhidmatan profesional berteraskan kerja sosial kepada mangsa bencana,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika ditemui media pada majlis perasmian sambutan tersebut di Bilik Seminar, FPP.

Dr. Dahlan menambah, pihak FPP juga sedang berusaha untuk mendaftarkan keahlian bagi program kerja sosial di International Association of Schools of Social Work (IASSW) sebagai meningkatkan pengiktirafan program kerja sosial di UMS.

Pelbagai aktiviti disediakan sepanjang dua hari Sambutan Hari Kerja Sosial UMS antaranya program seminar dan ceramah dari NGO, kempen derma darah, sesi refleksologi, car boot sale dan aktiviti bersama anak-anak yatim Home Tuaran.

Sambutan tersebut turut mendapat kerjasama dari Pertubuhan Komuniti Penderma Darah Malaysia, Persatuan Bagi Orang-orang Pekak Sabah, Persatuan Bagi Orang-orang Buta Sabah dan Home Tuaran.