Ketua Menteri Lancar Dua Program Baharu UMS

RABU, 22 MAC - Universiti Malaysia Sabah (UMS) melancarkan dua program baharu merangkumi Kursus Sarjana Sastera (Kerajaan dan Hubungan Antarabangsa) serta Ijazah Sarjana Muda Pendarasan Islam yang ditawarkan di universiti itu bermula tahun 2017.

​Majlis pelancarannya disempurnakan Ketua Menteri Sabah merangkap Pro Canselor UMS, Datuk Seri Panglima Musa Haji Aman di Dewan Bankuasi, bangunan Dewan Canselor, kelmarin.

Dalam ucapannya beliau berkata, penawaran kursus di bawah Fakulti Kemanusiaan, Seni dan Warisan (FKSW) itu bukan sahaja memberi peluang kepada pegawai-pegawai kerajaan negeri dan persekutuan, malah kepada penduduk negeri Sabah khususnya untuk melanjutkan pengajian dalam bidang berkenaan.

“Kursus ini memberi peluang kepada mahasiswa untuk melanjutkan pengajian ke peringkat yang lebih tinggi serta dapat mendalami ilmu berkaitan isu-isu semasa, sama ada ​di dalam negara mahupun di peringkat antarabangsa,” katanya.

Menurut Datuk Musa, penawaran kursus Kerajaan dan Hubungan Antarabangsa juga ​akan membantu pegawai-pegawai kerajaan negeri dan persekutuan untuk mengaplikasi​kan ilmu yang dipelajari dalam melaksanakan tugas-tugas perkhidmatan yang mereka lakukan dengan lebih cemerlang lagi.

Dalam pada itu, Naib Canselor UMS Prof. Datuk Dr. Mohd Harun Abdullah berkata, kursus Kerajaan dan Hubungan Antarabangsa ditawarkan untuk program sepenuh masa dan separuh masa di bawah Pusat Pengajian Pascasiswazah UMS yang menjurus kepada penyelidikan dalam bidang tersebut.

“Seramai 26 pelajar telah mendaftarkan diri pada sesi kemasukan Februari yang lalu,” jelas beliau.
Menurutnya, program Pendarasan Islam pula adalah program prasiswazah yang menawarkan Ijazah Sarjana Muda Pendarasan Islam (dengan Kepujian) selama tiga tahun dan akan menerima pelajar pada sesi pengajian semester pertama sesi 2017/2018 pada bulan September ini.