FKSW anjur Grand Recital 2017

KHAMIS, 23 MACGrand Recital 2017 bagi sesi akademik 2016/2017 yang dianjurkan Fakulti Kemanusiaan, Seni dan Warisan (FKSW), Universiti Malaysia Sabah (UMS) berlangsung meriah di Dewan Resital, baru-baru ini.

Penolong Penyelaras Program, Sri Ningsih Sukirman berkata, FKSW melalui gabungan tiga program iaitu Seni Kreatif, Muzik dan Teknologi Seni Visual mengadakan acara itu sebagai platform para peserta mempraktikkan sekali gus mempersembahkan pengetahuan yang dipelajari dalam bidang seni.

“Dengan mengetengahkan elemen klasik, program yang gilang-gemilang itu mendapat penyertaan memberangsangkan daripada kakitangan dan pelajar FKSW dengan pelbagai persembahan termasuklah tarian Zapin dan muzik Keroncong,” katanya.

Beliau berkata, Grand Recital 2017 turut memberi penghormatan terakhir kepada pengarah dan penggiat teater terkenal Malaysia yang juga bekas pensyarah UMS, Prof. Madya Dr. Rohani Md Yousuff yang meninggal dunia pada 24 Februari lalu.

Dalam pada itu, Dekan FKSW, Prof. Dr. Ismail Ibrahim dalam ucapannya berkata, acara berkenaan sangat bertepatan dan wajar untuk diteruskan sebagai usaha menyemarakkan lagi bidang kesenian.

Turut membuat persembahan pada Grand Recital 2017 ialah Penyelaras Program, Suhaimi Magi; Pengarah Pentas, Sharip Zainal Sagkif Shek; Felix Agus dan Hajijah Lamiri.

Grand Recital akan diteruskan lagi pada bulan April dan Mei depan.