FPEP UMS Laksana CSR Penyelidikan Ekopelancongan Kampung Sayap, Kota Belud

ISNIN, 27 MAC - Fakulti Perniagaan, Ekonomi dan Perakaunan (FPEP) Universiti Malaysia Sabah (UMS) telah melaksanakan aktiviti Tanggung Jawab Sosial Korporat (CSR) di Kg. Sayap, Kota Belud yang berpotensi untuk pembangunan ekopelancongan.

Diketuai Dekannya, Prof. Madya Dr Raman Noordin berserta 34 pensyarah dan kakitangan pentadbiran FPEP, program CSR Penyelidikan ini juga adalah atas persefahaman yang telah dibentuk lebih awal dengan Focus Group Hiking Trail (FGHT) Kg. Sayap menerusi penasihat FGHT iaitu Boni Cherry Jelorence, guru SK Sayap.

Dalam majlis ringkas yang diadakan, Dr Raman menyampaikan ucapan terima kasih kepada penduduk Kg. Sayap atas kesudian menerima lawatan dan penyelidikan yang bakal dilakukan.

“Konsep CSR yang dilaksanakan ini akan memfokuskan kepada penyelidikan kebolehlaksanaan serta kedayatahanan prospek ekopelancongan kampung yang ditawarkan oleh Kg. Sayap.

“Program yang dirancang selama dua hari ini bertujuan melihat sendiri potensi-potensi yang terdapat di persekitaran kampung ini, dan akan disusuli dengan aktiviti penyelidikan oleh para pensyarah FPEP,” katanya.

Antara aktiviti yang diadakan sepanjang program CSR Penyelidikan tersebut adalah gotong-royong memperkemas dan memperindah Tugu Gansatan yang merupakan tapak awal peletakan batu asas penempatan kampung, aktiviti malam kebudayaan dengan mengetengahkan Tarian Siri-siri yang menjadi kebanggaan penduduk Kg. Sayap, dan pendakian Lituk Hiking Trail dengan jarak pendakian ke puncak Gunung Nopunggok dan pendakian turun sepanjang 13 kilometer.

Keunikan budaya di Kg. Sayap serta kepelbagaian khazanah alam semula jadi yang indah merintis satu lagi inisiatif penyelidikan jangka panjang buat FPEP ke arah menjalin hubungan erat bersama masyarakat kampung serta menotakan satu manifestasi terhadap kepekaan dan keprihatinan FPEP khususnya, dan UMS secara amnya dalam membangunkan komuniti setempat menerusi mekanisme penyelidikan yang memanfaatkan masyarakat.