UMS Tandatangan MoA, Terima Dana RM100K dari Biosain Technologies Bagi Penyelidikan Sistem Pemurnian Minyak

SELASA, 28 MAC -  Satu Memorandum Perjanjian (MoA) ditandatangani Universiti Malaysia Sabah (UMS) hari ini bersama Biosain Technologies Sdn. Bhd. untuk melaksanakan projek penyelidikan bagi memajukan sistem pemurnian minyak.

MoA itu ditandatangani Timbalan Naib Canselor UMS (Akademik dan Antarabangsa) Prof. Dr. D. Kamarudin D. Mudin, dan pengarah Biosain Technologies Sdn. Bhd., Chung Chin Hing.

Melalui MoA itu, Biosain Technologies Sdn. Bhd. akan menyediakan dana penyelidikan sebanyak RM100,000, manakala UMS menyumbang RM70,000 bagi melaksanakan penyelidikan bersama selama tiga tahun itu.

Terdahulu, Prof. Dr. D Kamarudin ketika membacakan ucapan Naib Canselor, Prof. Datuk Dr. Mohd Harun Abdullah berkata, projek penyelidikan yang diterajui pensyarah Fakulti Kejuruteraan (FKJ), Dr. Jidon Adrian Janaun sememangnya amat bermanfaat kepada industri minyak kelapa sawit di negara ini.

“Kita sangat berterima kasih kerana Biosain Technologies Sdn. Bhd. melihat potensi daripada penyelidikan yang dijalankan oleh Dr. Jidon dan kumpulan penyelidiknya.

“Sesungguhnya, kerjasama penyelidikan antara universiti dengan pihak industri seumpama ini amat diperlukan untuk menghasilkan penyelidikan yang berkualiti dan memenuhi keperluan pihak industri,” katanya.

Hadir sama pada majlis itu, Pendaftar UMS, No’man Datuk Haji Ahmad dan Ketua Pustakawan UMS, Dg. Rukiah Ag. Amit.