UMS Cemerlang Dalam Borneo Cyber Security Challenge 2017

SELASA, 11 APRIL – Siswa-siswi Universiti Malaysia Sabah (UMS) mempamerkan keputusan membanggakan apabila berjaya menggondol hadiah utama dalam Borneo Cyber Security Challenge 2017 anjuran bersama UMS dan Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM).

Kumpulan TMS Lab dari UMS cemerlang apabila dinobatkan sebagai johan bagi pertandingan Forensic Challenge, sekali gus menggondol hadiah wang tunai RM3,000 mengetepikan pesaing terdekat Kumpulan Christopher dari Universiti Malaysia Sarawak (UNIMAS).

Kumpulan itu yang terpaksa berpuas hati untuk berada pada kedudukan tempat kedua membawa pulang wang tunai RM2,000.

Tempat ketiga pula dengan hadiah RM1,000 menyaksikan Kumpulan AAAI500 juga dari UMS muncul sebagai pemenang.

Bagi pertandingan Hack and Defense Competition, Kumpulan AYAM dari Universiti Teknologi Mara (UiTM), Shah Alam muncul johan sekali gus menerima hadiah wang tunai RM3,000.

Naib johan dimenangi Kumpulan Mr. Robot 3.0 dari Swinburne University of Technology Sarawak, dan tempat ketiga dimenangi Kumpulan Mr. Robot dari UMS. Kedua-dua pasukan juga masing-masing menerima wang tunai RM2,000 dan RM1,000.

Penyampaian hadiah disempurnakan Pengarah Bahagian Pengawasan Digital SKMM, Harme Mohamed dalam satu majlis penutupan program tersebut di Dewan Kuliah Pusat 2, UMS.

Terdahulu, turut berlangsung sesi Security Forum bertajuk "Challenges Facing The Future of Cyberspace" yang menampilkan empat panel, iaitu Harme Mohamed; Ketua Penolong Pengarah Jabatan Penyiasatan Jenayah Komersial Bukit Aman, ACP Ahmad Nordin; wakil SKMM, K Juslly Elis; dan wakil NetbyteSEC Malaysia, Mahmud Abdul Rahman.

Sesi forum dikendalikan Dekan Fakulti Komputeran dan Informatik UMS, Prof. Madya Dr. Ag Asri Ag. Ibrahim.