Kolokium FPEP UMS Ke Arah Menghasilkan Penyelidikan Yang Relevan

SELASA, 11 APRIL - Kolokium Pascasiswazah Universiti Malaysia Sabah (UMS) anjuran Fakulti Perniagaan, Ekonomi dan Perakaunan (FPEP) mampu menyemarakkan budaya penyelidikan yang berterusan dalam kalangan komuniti penyelidik, khususnya dalam kalangan pelajar pascasiswazah, sekali gus akan memupuk kreativiti dan inovasi yang sangat berguna untuk pembangunan mapan negara.

Hal ini dinyatakan Dekan FPEP, Prof. Madya Dr Raman Noordin dalam satu majlis perasmian kolokium tersebut baru-baru ini.

Menurut beliau, selain bertindak sebagai ruang untuk membentangkan idea dan dapatan penyelidikan, para pelajar pascasiswazah juga berpeluang untuk membentuk rangkaian penyelidik bersama rakan-rakan pelajar yang mempunyai bidang kajian yang sama.

“Ini akan memberi nilai tambah kepada kajian penyelidikan sedia ada, selain menjadi platform untuk mendapatkan pelbagai input berguna terhadap tahap dan teknik kajian para pelajar yang membuat pembentangan,” katanya.

Pada kolokium tersebut, Dekan Pusat Pengajian Pascasiswazah UMS, Prof. Dr. Rasid Mail menekankan kepentingan menghasilkan penyelidikan yang relevan dengan realiti cabaran dunia, semasa ucaptama beliau.

Katanya, fokus penyelidikan perlu memenuhi kehendak dan trend pada masa kini.

“Dengan kata lain, hasil penyelidikan para penyelidik kelak hendaklah berupa sesuatu kaedah atau alat yang boleh terus diaplikasi dan menyelesaikan pelbagai isu yang menjadi punca kepada penyelidikan itu dijalankan,” kata Dr. Rasid.

Kolokium ini turut mengetengahkan beberapa ahli akademik tempatan yang pakar dalam bidang masing-masing, antaranya pensyarah Universiti Teknologi Mara (UiTM) Kampus Sabah, Prof. Madya Dr Imbarine Bujang.

Beliau berkongsi dengan para peserta kolokium mengenai kepentingan hala tuju dan objektif utama seseorang itu dalam menyambung pengajian ke peringkat sarjana atau doktor falsafah. Dengan demikian, katanya para pelajar tidak mudah hilang fokus sepanjang tempoh pengajian mereka.

Pensyarah FPEP, Dr Janice Nga semasa sesinya pula berkongsi idea menghasilkan suatu penyelidikan yang mungkin kecil pada pandangan sesetengah orang tetapi mempunyai impak yang besar kepada masyarakat. Inilah sikap positif yang perlu dimiliki oleh setiap pelajar pascasiswazah.

Sementara itu, pengerusi penganjur kolokium tersebut, Dr Kamisan Pusiran yang juga merupakan Timbalan Dekan Hal Ehwal Pelajar dan Pascasiswazah, FPEP berkata, kolokium ini adalah satu manifestasi FPEP dalam membantu para pelajar pascasiswazah memperbaiki kaedah penyelidikan.

“Rata-rata kalangan pelajar khususnya dari UMS dan UiTM Kampus Sabah yang membentang perkembangan penyelidikan mereka berpuas hati dengan ilmu dan pengalaman yang ditimba selama dua hari kolokium ini diadakan.

“Kita berharap ini akan memberi motivasi kepada pengajian mereka agar dapat menyelesaikan hasil penyelidikan mereka dan bergraduat pada masa yang ditetapkan,” ujar beliau.

Sumber:  Jakaria Dasan & Dr. Kamisan Pusiran, Fakulti Perniagaan, Ekonomi dan Perakaunan UMS