527 Peserta Gegar Bengkel ‘Building Bridges…National Dance Tour’

KHAMIS, 13 APRIL – Fakulti Kemanusiaan, Seni dan Warisan (FKSW), Universiti Malaysia Sabah (UMS) telah bekerjasama dengan Fakulti Tari, Akademi Seni Budaya & Warisan Kebangsaan (ASWARA) berjaya menarik 527 peserta melalui penganjuran Bengkel ‘Building Bridges…National Dance Tour’ bertempat di Dewan Auditorium Pascasiswazah dan Studio Tari Normadiah di FKSW baru-baru ini.

Menurut salah seorang jawatankuasa bengkel yang juga merupakan pelajar sarjana FKSW, Ratna Fazlinda berkata bengkel seni tari itu bertujuan untuk memperkenalkan serta mengangkat seni tari tradisional dan kontemporari di Malaysia kepada peserta sasaran iaitu pelajar sekolah menengah, kumpulan seni tari, peminat tarian tradisi, serta Institusi Pengajian Tinggi Awam (IPTA) dan Swasta (IPTS) yang terdapat di negeri Sabah terutamanya di sekitar Kota Kinabalu.

“Program dengan penyertaan secara percuma ini juga memberikan pendedahan kepada peserta untuk menanam semangat cintakan kesenian negara, di samping menggalakkan gaya hidup sihat dan positif selain mempromosikan kesenian seni tari di seluruh Malaysia, ia juga meningkatkan apresiasi dan memahami pelbagai budaya melalui tari, “ tambahnya ketika ditemui media.

Program ini juga membolehkan peserta yang kurang berkemampuan dapat mempelajari seni tari.

Salah seorang peserta bengkel, pelajar tahun 3 dari UMS Kampus Antarabangsa Labuan (UMSKAL), Diana Faezah binti Kamarul Faiz berkata, beliau sangat teruja dan sanggup datang ke Kota Kinabalu semata-mata untuk menyertai bengkel tersebut serta berpeluang menambah ilmu dalam tarian tradisional yang amat diminatinya.

Terdapat 7 jenis seni tari yang diajar kepada peserta iaitu tarian tradisional Melayu (Zapin Pekan), tarian kreasi baru, tarian India (Stick Dance), tarian kontemporari, tarian klasik Melayu (Terinai), tarian Cina (Kipas) dan tarian Hip Hop.

Peserta bengkel dibimbing oleh 13 orang tenaga pengajar seni tari yang diketuai oleh Imran Syafiq Mohd. Affandi dari ASK Dance Company, ASWARA.

Hadir sama pada majlis penutupan, Dekan FKSW, Prof. Dr. Ismail Ibrahim dan Penyelaras Kelab Seni Tari, Sharip Zainal Sagkif Shek.