UMS Universiti Pertama Terima 200 Basikal SER1M

KHAMIS, 13 APRIL - Universiti Malaysia Sabah (UMS) menerima 200 basikal elektrik daripada Kementerian Tenaga, Teknologi Hijau dan Air (KeTTHA) di bawah program Sikal Elektrik Rakyat 1 Malaysia (SER1M).

SER1M yang dilancarkan oleh Menteri KeTTHA, Datuk Seri Panglima Dr. Maximus Johnity Ongkili itu merupakan sebahagian daripada inisiatif kerajaan dalam mempromosikan dan menggalakkan penggunaan mobiliti rendah karbon khususnya dalam kalangan golongan belia.

Menurut Datuk Seri Panglima Dr. Maximus, sebanyak 1,200 buah basikal akan diedarkan kepada enam buah universiti dan UMS menjadi universiti pertama yang menerima basikal yang dikenali Electric Pedal Asissted Bicycle (EPAB) tersebut.

“Saya amat teruja dengan perkembangan ini kerana negeri Sabah menjadi pelopor dalam penggunaan EPAB dan selain lima universiti lain yang bakal menyusul.

“Pendedahan yang diberikan kepada golongan belia terhadap kenderaan elektrik dua roda dapat membentuk minda dan memberi kesedaran berkenaan isu-isu pemanasan global dan kepentingan laman hidup hijau,” ujarnya.

Lima lagi universiti yang bakal menerima EPAB ialah Universiti Putra Malaysia (UPM), Universiti Tenaga Nasional (UNITEN), Universiti Utara Malaysia (UUM), Universiti Teknologi Malaysia (UTM) dan Universiti Malaysia Sarawak (UNIMAS).

Datuk Seri Panglima Dr. Maximus berkata, melalui program SER1M, para pelajar akan dapat mempelajari aspek teknikal EPAB dan model perniagaan yang dicadangkan oleh agensi pelaksana program tersebut iaitu Malaysia Green Technologi Corporation (MGTC) atau mengikut model perniagaan universiti di bawah program keusahawanan pelajar.

“Basikal ini boleh dipajak, disewa beli atau dijual kepada para pelajar mengikut kesesuaian pelan perniagaan masing-masing. Ini secara tidak langsung dapat membantu pelajar untuk meningkatkan pengalaman dan kemahiran dalam bidang perniagaan,” tambahnya.

EPAB yang digunakan dalam program tersebut merupakan produk keluaran syarikat tempatan iaitu Voltron Malaysia Sdn. Bhd serta mematuhi standard EPAB MS2514 yang dibangunkan oleh SIRIM.

Pada majlis sama, UMS turut menerima geran peruntukan audit tenaga bernilai RM55,000 di bawah Rancangan Malaysia ke-11 iaitu kemudahan geran bersyarat untuk projek kecekapan tenaga bagi pemilik bangunan yang menggunakan tenaga elektrik tidak melebihi 100,000 kwh sebulan.

Foto: Suzeanywati Gasinin