UMS Menandatangani LoI Bersama Institut Teknologi, Kolej Fukushima, Jepun

KHAMIS, 13 APRIL - Universiti Malaysia Sabah (UMS) dan Institut Teknologi, Kolej Fukushima, Jepun menandatangani satu Surat Niat (LoI) baru-baru ini bagi mengukuhkan lagi kerjasama, koordinasi dan perkongsian maklumat di dalam bidang kelestarian.

Majlis menandatangani LoI itu menyaksikan UMS diwakili Pengarah Pusat Pengurusan EcoCampus, Prof. Madya Dr. How Siew Eng, manakala Kolej Fukushima, Jepun diwakili Presidennya, Takayuki Nakamura.

Majlis itu yang diadakan bertempat di Makmal Hotel, Fakulti Perniagaan, Ekonomi dan Perakaunan, UMS turut disaksikan bekas Pengarah Pusat Pengurusan EcoCampus yang pertama, Dr. Awangku Hassanal Bahar Pengiran Bagul  dan pensyarah Kolej Fukushima, Prof. Madya Dr. Akiko Kato.

Terdahulu Dr. How berkata, Surat Niat itu merupakan satu langkah penting dalam meningkatkan tahap koordinasi kelestarian dan kerjasama di antara UMS dan Kolej Fukushima, Jepun.

Katanya, beberapa kerjasama telah digariskan untuk manfaat kedua-dua organisasi merangkumi kerjasama dalam projek pendidikan, latihan, seminar, bengkel, persidangan dan pertukaran pelajar kakitangan serta aktiviti-aktiviti lain yang berkaitan.

“Kerjasama ini membolehkan pihak UMS berkongsi pengalaman bersama Institut Teknologi, Kolej Fukushima terutama pengalaman mereka ketika dalam proses pemulihan bencana dari tsunami dan kemalangan nuklear pada tahun 2011,” katanya.