Kolej Kediaman Sri Angkasa Jayakan Hiking, Zero Waste

KHAMIS, 13 APRIL - Seramai 50 warga Kolej Kediaman Sri Angkasa, Universiti Malaysia Sabah (UMS) mengadakan pendakian tanpa sampah (Hiking, Zero Waste) di Bukit Botak, Sepanggar baru-baru ini.

Menurut kenyataan yang dikeluarkan oleh kolej kediaman itu, program tersebut bertujuan untuk memberi kesedaran kepada mahasiswa tentang pentingnya penjagaan alam sekitar ketika melakukan aktiviti rekreasi yang santai dan ceria.

Bermula seawal pukul 8.00 pagi, peserta terlebih dahulu diberikan taklimat serta agihan plastik sampah di kolej kediaman sebelum memulakan pergerakan ke kawasan pendakian.

Rombongan yang turut diselia tiga pegawai pengiring itu kemudian memulakan pendakian sambil mengutip sampah di sepanjang laluan menuju ke puncak.

Kenyataan itu turut memaklumkan, para peserta berasa seronok sepanjang aktiviti yang bukan sahaja membantu untuk mengekalkan kecergasan dan kesihatan tubuh badan tetapi dalam masa yang sama mengekalkan keindahan dan kebersihan persekitaran.

Justeru, mereka berharap agar program-program seumpama itu dapat diteruskan pada masa yang akan datang.

Sumber:  Mardena Jiwan, Jabatan Hal Ehwal Pelajar