Program DETIK Bentuk Ciri Kepemimpinan Pelajar

KHAMIS, 20 APRIL - Program Dekat Di Hati Kami (DETIK) anjuran Kelab Psikologi Industri dan Organisasi Universiti Malaysia Sabah (UMS) mampu memberi bimbingan kepada pelajar sekolah dalam membentuk ciri-ciri kepemimpinan pelajar.

Menurut pengarah program tersebut, Nur Anis Shazween, program yang diadakan selama tiga hari di SMK Taun Gusi 2, Kota Belud ini telah dianjurkan buat kali ketiga oleh kelab tersebut.

“Program pada kali ini disertai seramai 131 orang pelajar sekolah yang terdiri daripada mereka yang memegang pelbagai jawatan seperti barisan majlis perwakilan pelajar sekolah dan asrama, pengawas sekolah, pengawas perpustakaan, ketua kelas dan pembimbing rakan sebaya.

“Melalui perlaksanaan program seperti ini juga, siswa-siswi UMS mampu merapatkan jurang antara masyarakat luar selain membuka minda dan mengasah pembangunan insaniah baik kepada pelajar UMS yang terlibat sebagai fasilitator mahupun para pelajar sekolah yang terlibat selaku peserta,” katanya.

Nur Anis menambah, program berbentuk kepemimpinan ini dilaksanakan melalui pelbagai aktiviti latihan dalam kumpulan berobjektifkan untuk membentuk ciri-ciri pemimpin dalam kalangan para peserta.

“Diharapkan program ini bakal dijadikan program tahunan kelab agar nilai kepemimpinan daripada siswa-siswi dapat dikongsi bersama pelajar sekolah yang terlibat,” ujar beliau.