Pelajar ANSOS UMS Jayakan Khidmat Masyarakat di Kampung Mesilau

RABU, 3 MEI – Pelajar Program Sosiologi dan Antropolgi (ANSOS) Fakulti Kemanusiaan, Seni dan Warisan, Universiti Malaysia Sabah (UMS) baru-baru ini mengadakan lawatan dan khidmat masyarakat di Kampung Mesilau, Kundasang.

Menurut kenyataan yang dikeluarkan ANSOS, program yang bertemakan “Mahasiswa Bersama Pemimpin Tempatan dan Masyarakat: Menyemai Kemajuan Negara” itu bertujuan untuk memberi pendedahan kepada pelajar ANSOS dalam melaksanakan khidmat masyarakat dan kerja lapangan di kampung berkenaan.

Dalam masa yang sama, ia juga sebagai platform untuk memperkenalkan kepada pelajar tentang budaya tradisi masyarakat tempatan di kawasan yang majoritinya didiami oleh kaum Dusun.

Dalam pada itu, Ketua Program Sosiologi yang juga Timbalan Dekan (Akademik dan Antarabangsa) FKSW, Dr. Marsitah Mohd Radzi berkata, program khidmat masyarakat dan kerja lapangan merupakan asas untuk menilai keupayaan pelajar terhadap pelaksanaan program mobiliti pelajar antara universiti tempatan.

"Sabah sangat tepat untuk memberi pemahaman yang mendalam terhadap gaya hidup masyarakat berbilang etnik," katanya.

Pada program itu, para pelajar turut mengadakan temubual bersama keluarga angkat masing-masing selain menganjurkan sukaneka dan malam kebudayaan.

Mereka juga berkesempatan melawat Ladang Tenusu Desa, Kolam Air Panas Poring dan Tugu Peringatan Perang, Kundasang. – FL (SS)