Pertandingan Kesenian Interkolej HEP Serlahkan Bakat Terpendam Pelajar

RABU, 3 MEI -  Pertandingan Kesenian Interkolej anjuran Bahagian Kebudayaan dan Kesenian Jabatan Hal Ehwal Pelajar (HEP) ditutup dengan rasminya dalam satu majlis yang gilang-gemilang di Anjung Circle, HEP baru-baru ini.

Berucap pada majlis itu, Ketua Jabatan HEP, Ahmadi Nurdin berkata, pertandingan yang melibatkan nyanyian irama Malaysia, tarian moden dan nasyid telah berjaya menyerlahkan bakat-bakat terpendam dalam kalangan pelajar yang boleh diketengahkan ke peringkat yang lebih tinggi.

“Justeru, saya mengucapkan setinggi-tinggi penghargaan dan terima kasih kepada semua pihak yang terlibat sama ada secara langsung mahupun tidak langsung bagi menjayakan pertandingan kesenian Interkolej pada kali ini,” katanya.

Johan bagi kategori nyanyian irama Malaysia disandang Nur Amanina Kasman dari Kolej Kediaman Tun Mustapha, manakala naib johan menjadi milik Nur Farah Ain Donian dan tempat ketiga, Aliff Muazzam Lumin yang masing-masing  mewakili Kolej Kediaman USIA.

Bagi kategori pertandingan tarian moden pula, Lentera Tari dari Kolej Kediaman Excellent muncul juara sekali gus mengetepikan kumpulan Da Suksis yang mewakili Kolej Kediaman Tun Mustapha sebagai naib juara.

Whatever Crew dari UMSKAL pula muncul sebagai pemenang tempat ketiga.

Pertandingan kategori nyanyian nasyid turut memperlihatkan pesembahan yang mengasyikkan dari kesemua kumpulan yang bertanding.

Namun tuah lebih memihak kepada kumpulan dari UMSKAL apabila dinobatkan sebagai johan, disusuli  kumpulan dari Kolej Kediaman USIA sebagai naib johan dan kumpulan yang mewakili Kolej Kediaman Tun Fuad di tempat ketiga.

Penyampaian hadiah berupa piala, hamper dan sijil penyertaan telah disempurnakan Timbalan Naib Canselor (Hal Ehwal Pelajar dan Alumni), Prof. Madya Dr. Ismail Ali.

Jurugambar: Suzeanywati Gasinin