‘That Woman’ Karya Seni Pelajar FKSW Menang Dokumentari Terbaik

JUMAAT, 5 MEI - Karya pelajar tahun akhir program Seni Visual Fakulti Kemanusiaan, Seni dan Warisan (FKSW) Universiti Malaysia Sabah (UMS), Faezah Nor Saddi dinobatkan sebagai Dokumentari Terbaik pada Flicks Fiesta SEA 2017 yang berlangsung di KDU Penang University College, baru-baru ini.

Karya bertajuk ‘That Woman’ itu menceritakan tentang perjalanan perubahan kehidupan seorang wanita yang kembali bangkit selepas hubungan bersama teman lelakinya berakhir, sekali gus merubah wanita tersebut menjadi seorang yang positif, disiplin dan fokus.

Faezah ketika dihubungi berkata, karya tersebut dihasilkan untuk memberi semangat kepada orang ramai tentang pentingnya bersikap positif dalam berdepan apapun cabaran dan dugaan hidup.

“Idea ini datang dari saya sendiri. Sebagai pelajar yang baru mempelajari bidang penulisan skrip, saya lebih suka mengambil idea dari persekitaran saya dan watak utama dalam karya ini adalah rakan baik saya sendiri,” ujarnya.

Tambah beliau, dokumentari berdurasi 15 minit itu mengambil masa selama 6 bulan untuk disiapkan dengan bantuan pensyarah beliau dan krew produksi.

Pada pertandingan tersebut, karya ‘That Woman’ turut dicalonkan dalam kategori Life Impact Award.

Beliau yang diwakili oleh adiknya pada malam anugerah tersebut tidak menyangka karya beliau akan memberi kemenangan.

“Kami menyertai pertandingan ini pada pertengahan bulan Mac lalu. Mulanya saya dan krew hanya menurut arahan daripada pensyarah untuk menghantar penyertaan sahaja. Memang tidak sangka akan tercalon dalam mana-mana kategori. Namun apabila diberitahu karya ini tercalon dalam dua kategori, saya dan krew tidak meletakkan harapan yang tinggi.

“Bagi kami, jika kemenangan itu berpihak kepada kami, ia satu bonus dan Alhamdulillah ini rezeki untuk semua yang terlibat. Saya rasa gembira dan terharu atas kejayaan ini,” katanya yang sedang sibuk membuat persiapan projek akhir semester beliau.

Kejayaan ‘That Woman’ sekali gus membuka ruang kepada beliau dan rakan-rakan untuk membawa lebih banyak karya mereka ke pentas pertandingan pada masa akan datang.

Selain trofi, mereka turut menerima wang tunai, sijil penyertaan dan baucer pembelian.