FPP UMS Jalin Kerjasama dengan Jabatan Penjara

JUMAAT, 5 MEI – Fakulti Psikologi dan Pendidikan (FPP) Universiti Malaysia Sabah (UMS) menjalin kerjasama dengan Jabatan Penjara Malaysia menerusi Majlis Menandatangani Surat Niat (LoI) sempena Majlis Penutupan Kursus Kaunseling Penyalahgunaan Dadah yang diadakan di Dewan Theatrette, UMS Labuan, baru-baru ini.

LoI itu ditandatangani antara Dekan FPP UMS, Prof. Madya Dr. Mohd Dahlan Haji A. Halek dengan Timbalan Pengarah Penjara Negeri Sabah, Nora Musa.

Majlis itu disaksikan Timbalan Ketua Pengarah Penjara Malaysia (Keselamatan dan Koreksional), Timbalan Komisioner Jeneral Penjara, Dato’ Alzafry Mohamed Alnassif Mohamed Adahan, mewakili Ketua Pengarah Penjara Malaysia, Komisioner Jeneral Penjara, Dato’ Sri Haji Zulkifli Omar; Pengarah UMS Kampus Antarabangsa Labuan (UMSKAL), Prof. Madya Dr. Murnizam Haji Halik yang mewakili Naib Canselor UMS, Prof Datuk Dr Mohd Harun Abdullah; dan Timbalan Pengarah Pengurusan Banduan, Zainah Pardi.

Terdahulu, Datuk  Harun dalam ucapannya yang dibacakan oleh Dr. Murnizam berkata, dengan terjalinnya kerjasama antara kedua-dua pihak, ia juga dapat menunjukkan nilai inovasi yang memacu pencapaian dan membantu masyarakat menghadapi cabaran yang bakal dihadapi.

Katanya, aspek membantu adalah sangat penting kerana pihak FPP memperturunkan ilmu manakala Jabatan Penjara mengaplikasikan ilmu tersebut.

“Harapan saya agar kerjasama ini akan terus terjalin bagi membantu masyarakat membanteras penyalahgunaan dadah,” katanya.

Sementara itu, Haji Zulkifli berkata kerjasama strategik antara Jabatan Penjara dan UMS itu akan memberi impak yang sangat besar di dalam pemulihan serta memberi manfaat bersama.

Katanya, Jabatan Penjara Malaysia mengalu-alukan pandangan mahupun cadangan, idea baru dan diharapkan ianya akan ditambah baik demi memantapkan lagi program-program pemulihan yang dibangunkan di institusi ini.

Pada majlis itu, Dr. Murnizam turut menyerahkan modul Adaptasi Motivational Interviewing (AMI) kepada Dato’ Alzafry Mohamed Al Nassif.

Turut diadakan pembentangan Projek KTP UMS-Penjara daripada Ketua Projek,  Dr. Puteri Hayati Megat Ahmad.

Sumber: Azri Onn, UMSKAL