Teater Muzikal “Kes Asylum” Hubungan Antarabangsa Mantap

ISNIN, 8 MEI – Persembahan teater muzikal “Kes Asylum” yang dianjurkan oleh pelajar tahun 2 Program Hubungan Antarabangsa, Fakulti Kemanusiaan, Seni dan Warisan (FKSW), Universiti Malaysia Sabah (UMS) berjaya memukau lebih 200 penonton di Dewan Auditorium Pascasiwazah, UMS baru-baru ini.

Menurut Pengarah Persembahan, Mohamad Sharizal Murat, teater itu merupakan tugasan berkumpulan yang akan dinilai di bawah Kursus Undang-undang Awam Antarabangsa  dibawah bimbingan Pensyarah Kanan FKSW, Marja Azlima Omar

“Persembahan teater ini mengisahkan Kes Asylum (Columbia V Peru 1950) ICJ Rep 266 yang dijayakan dengan kreatif oleh pelajar-pelajar yang menjiwai watak masing-masing dengan penuh penghayatan,” jelas Sharizal.

Justeru, bagi pihak pelajar tahun 2 Hubungan Antarabangsa beliau berharap, persembahan teater itu dapat memberi kefahaman kepada orang ramai bagaimana Kes Asylum telah dibicarakan di Mahkamah Keadilan Antarabangsa selain menyedarkan orang ramai akan kepentingan Undang-undang Awam Antarabangsa (UUA) dan memahami bagaimana UUA diaplikasikan dalam kehidupan sebenar.

Hadir sama pada program itu,  Dr. Teuku Arfizal Anwar, Dr Ayesah Uy Abu Bakar dan Abdul Latif Lai yang juga merupakan Pensyarah-pensyarah Kanan, FKSW.