Perpustakaan UMS Anjur Ceramah Kesihatan Mental

SELASA, 9 MEI - Perpustakaan Universiti Malaysia Sabah (UMS) hari ini menganjurkan ‘Talk on Depression and Anxiety’ dengan penyertaan kira-kira 50 peserta di 1Megalab UMS.

Program tersebut dijayakan oleh penceramah jemputan dari Fakulti Perubatan dan Sains Kesihatan (FPSK) UMS, Prof. Dr. Khamisan Awang Lukman.

Dalam ceramahnya, Dr. Khamisan berkata, kesihatan mental boleh mempengaruhi produktiviti kerja seseorang individu dan organisasi.

“Kerisauan, tekanan dan kemurungan harus dielakkan oleh setiap individu agar tugasan harian kita tidak terganggu.

“Tiga gangguan ini boleh mengakibatkan produktiviti kerja seseorang kakitangan terjejas dan mampu melumpuhkan peranan organisasi,” katanya.

Dr. Khamisah turut menasihatkan para peserta untuk sentiasa melakukan senaman bagi mengurangkan tekanan di tempat kerja.

“Elakkan membuat sesuatu kerja yang sama terlalu lama dan pastikan anda ada masa untuk membuat pergerakan atau bersenam bagi mengelakkan kekejangan otot yang boleh mengganggu kerja.

“Selepas program ini, saya berharap anda boleh mengenalpasti tanda-tanda awal gangguan emosi yang mungkin dihadapi oleh rakan sekerja atau keluarga anda. Jika perlu, rujuklah kepada pakar untuk mendapatkan bantuan,” tambah beliau.

Pada program itu, para peserta turut diberikan pendedahan mengenai alat bantuan saringan untuk mengenalpasti tahap tekanan, kerisauan atau kemurungan yang dihadapi oleh seseorang individu yang dinamakan DASS21.

Berlangsung selama sehari, program itu  bertujuan memberi pendedahan dan kesedaran kepada warga UMS tentang kepentingan kesihatan mental.

Turut hadir, Ketua Pustakawan UMS, Dayang Rukiah Awang Amit.