Pelajar Universiti Perlu Berilmu, Berkemahiran, Berdaya Saing: KP Perkhidmatan Awam

JUMAAT, 12 MEI – Siswa-siswi di universiti perlu memanfaatkan ruang dan peluang di institusi pendidikan tinggi untuk memartabatkan ilmu pengajian agar mampu menjadi modal insan yang berilmu, berkemahiran dan berdaya saing.

Ketua Pengarah Perkhidmatan Awam Malaysia, Dato’ Sri Zainal Rahim Seman berkata, universiti sudah menjadi salah satu tatacara dalam kehidupan siswa-siswi, justeru tempoh ketika berada di universiti harus dijadikan tempat untuk membina keperibadian unggul pelajar.

“Keperibadian yang unggul mencetuskan salasilah yang hebat serta mencorak potensi diri para pelajar, sekali gus menjadi modal insan terbaik yang akan menabur bakti kepada masyarakat, bangsa dan negara,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika menyampaikan amanat kepada lebih 300 pelajar sempena program Sesi Interaksi Bersama Pelajar Tajaan Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) di Auditorium Fakulti Perubatan dan Sains Kesihatan (FPSK), Universiti Malaysia Sabah (UMS), pagi tadi.

Memetik kenyataan Thomas Friedman dalam buku The World Is Flat: A Brief History of The Twenty-First Century, beliau berkata pendidikan sebenarnya memainkan peranan penting dan menjadi kunci utama kepada kejayaan ekonomi dan kelestarian dunia dalam abad ke-21.

“Negara Malaysia sendiri bersandarkan kepada kualiti pendidikan universiti dan tenaga manusia yang dihasilkan berupaya menjana tenaga kerja yang mahir dalam pelbagai bidang, dan ini bersesuaian dengan cabaran pada masa hadapan” ujar beliau.

Pada majlis itu, Dato’ Sri Zainal turut menyampaikan sijil penghargaan kepada 13 pelajar tajaan JPA yang cemerlang dengan memperoleh CGPA melebihi 3.90.

Hadir sama, Setiausaha Persekutuan Sabah, Datuk Nor Rizan Mohd Thani; Pengarah Bahagian Pembangunan Modal Insan JPA, Datuk Dr. Rosslina Ahmad Mokhtar; dan Timbalan Naib Canselor (Hal Ehwal Pelajar dan Alumni) UMS, Prof. Madya Dr. Ismail Ali.

Foto: Suzeanywati Gasinin