120 Mahasiswa Sertai Program Kesukarelawan di Lima Buah Kampung

ISNIN, 15 MEI - Seramai 120 mahasiswa Universiti Malaysia Sabah (UMS) menyertai Program Belia dan Komuniti V.2 ke Pantai Barat Sabah yang dianjurkan Kelab Sukarelawan (KESUWA) UMS baru-baru ini.

Program itu melibatkan kerjasama pelbagai pihak, antaranya Jabatan Kemajuan Masyarakat (KEMAS), Alumni Yayasan Sukarelawan Siswa (YSS) UMS, Majlis Perwakilan Pelajar (MPP) UMS, Jabatan Pertanian, Jabatan Kebajikan, Kementerian Kesihatan Malaysia, Maybank dan Kolej Komuniti Beaufort.

Pengarah Belia UMS dan Komuniti V.2, Nurhidaya Syamsuddin berkata, kampung yang terlibat ialah Kampung Bamban, Kampung Baru Jumpa dan Kampung Mamaitom untuk daerah Tenom,  Kampung Kabulu untuk daerah Beaufort dan Kampung Sinapukan untuk daerah Kuala Penyu.

“Projek sukarelawan yang dilaksanakan di lima buah kampung ini melibatkan tiga buah kluster iaitu kluster komuniti, kluster pendidikan dan kluster kesihatan.

“Objektif pelaksanaan program ini ialah untuk menggalakkan penglibatan mahasiswa dalam aktiviti kesukarelawanan, meningkatkan kemahiran insaniah mahasiswa sekali gus melahirkan lebih ramai pelapis pemimpin sukarelawan UMS,” katanya dalam satu kenyataan.

Pada masa yang sama katanya,  program itu juga dilaksanakan untuk mendekatkan mahasiswa kepada komuniti di samping membantu membaik pulih infrastruktur yang ada serta memberi pendidikan kepada kanak-kanak kampung tersebut.

Majlis perasmian disempurnakan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Kemabong, Datuk Rubin Balang di Kampung Bamban, Tenom.

Hadir sama pada majlis itu, Pegawai Penyelaras KESUWA UMS, Mohd Alwi Osman dan Pengerusi Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung Bamban, Aripin Kulipo.