Penerbit UMS Raih Anugerah Pengajian Tinggi kategori Buku Sains Sosial Terbaik dalam ABN 2017

SELASA, 16 MEI - Penerbit UMS terus mengharumkan nama Universiti Malaysia Sabah (UMS) apabila diumumkan sebagai penerima Anugerah Buku Negara (ABN) 2017 bagi Anugerah Pengajian Tinggi dalam kategori Buku Sains Sosial Terbaik baru-baru ini.

Anugerah itu dimenangi melalui  buku berjudul, “Pluralisme : Etnisiti Sabah dan Sarawak” yang disunting oleh Prof. Madya Mat Zin Mat Kib, Dr. Christina Andin dan Prof. Madya Dr. Ismail Ali dari Fakulti Kemanusian, Seni dan Warisan (FKSW) UMS.

Buku yang dihasilkan sebagai tanda penghargaan kepada Dekan FKSW, Prof. Dr. Ismail Ibrahim sempena persaraan wajib beliau pada 5 April 2016 telah diumumkan sebagai pemenang dalam Majlis Anugerah Buku yang diadakan di Pasific Ballroom, Hotel Seri Pasific, Kuala Lumpur.

Majlis penyampaian anugerah telah disempurnakan Menteri Pendidikan Malaysia, Dato’ Seri Mahdzir Khalid.

Anugerah Buku Negara dianjurkan oleh Yayasan Pembangunan Buku Negara, sebuah organisasi bukan kerajaan (NGO) yang ditubuhkan selaras dengan hasrat kerajaan untuk mengembangkan lagi budaya membaca supaya seluruh masyarakat Malaysia sentiasa mendepani maklumat, ilmu dan pengetahuan.

Penganjuran Anugerah Buku Negara ini terbuka kepada semua karyawan, penerbit dan penggiat industri buku untuk diberi pengiktirafan dan insentif sewajarnya.

Majlis Anugerah Buku itu juga turut diadakan bersempena Pesta Buku Kuala Lumpur di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) yang dianjurkan Yayasan Pembangunan Buku Negara dengan kerjasama Universiti Kuala Lumpur, GAPENA, Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP) dan Perpustakaan Negara.

Sumber: Anicius Justin Adeh, Penerbit UMS

Foto: Roslida Ramlee