Psikologi Berperanan Penting Bentuk Kesejahteraan Insan

RABU, 17 MEI - Bidang psikologi memainkan peranan yang sangat penting dalam membentuk kesejahteraan insan kerana bidang ini mengkhusus kepada penerokaan ilmu pengetahuan dan ilmu terapan berkaitan perilaku dan fungsi mental manusia secara ilmiah.

Naib Canselor Universiti Malaysia Sabah, Prof. Datuk Dr. Mohd Harun Abdullah berkata, pemahaman terhadap tingkah laku dan fungsi mental seseorang sangat penting untuk mewujudkan kesejahteraan sama ada pada peringkat individu ataupun masyarakat secara umumnya.

“Mengambil statistik Skor Indeks Kesejahteraan Keluarga Malaysia (IKK) 2016, Indeks Kesejahteraan Keluarga Malaysia masih berada pada tahap sederhana dengan mencatatkan nilai skor 7.33 daripada skala terbaik atau maksimum iaitu skor 10.

“Skala pada tahap sederhana ini masih memerlukan usaha keluarga-keluarga di Malaysia bagi mengekalkan atau meningkatkan skor tersebut agar menjadi lebih baik jika ingin mewujudkan masyarakat yang aman, harmoni dan sejahtera,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika merasmikan Simposium Psikologi dan Kesihatan Sosial 2017 di Bilik Seminar Fakulti Psikologi dan Pendidikan (FPP) UMS pagi tadi.

Tambah Datuk Harun, penganjuran simposium yang bertemakan “Psikologi dan Kesejahteraan Insan” adalah sangat bersesuaian dan menepati keperluan semasa yang dapat memanfaatkan masyarakat dan rakyat negeri Sabah secara khususnya.

“Diharapkan simposium ini mampu menjadi titik-tolak membina idea bagi mengangkat hasil kajian dengan bukti-bukti yang boleh dipercayai serta diangkat menjadi wadah pembentukan kesejahteraan insan bagi negeri Sabah dan negara Malaysia pada masa hadapan,” ujar beliau.

Hadir sama pada majlis tersebut Timbalan Naib Canselor (Hal Ehwal Pelajar dan Alumni), Prof. Madya Dr. Ismail Ali, Ketua Pustakawan UMS Dg. Rukiah Ag. Amit, Dekan FPP, Prof. Madya Dr. Mohd Dahlan A. Malek dan Ketua Unit Psikologi dan Kesihatan Sosial (UPPKS) merangkap pengerusi simposium, Dr. Ferlis Bullare.

Foto: Johaidi Ismail