Kini Bertaraf Diploma, 31 Pembantu Makmal UMS Tamat Bridging Programme

KHAMIS, 18 MEI - Seramai 31 Pembantu Makmal Universiti Malaysia Sabah (UMS) diraikan dalam satu majlis Penyampaian Sijil Tamat Bridging Programme Sesi 2015/2016 di Galeri, Bangunan Canselori.

Naib Canselor UMS, Prof. Datuk Dr. Mohd Harun Abdullah berkata, tidak ada kejayaan yang diperoleh dengan petikan jari atau dengan berdoa serta menunggu ia jatuh dari langit.

“Justeru, pihak pengurusan UMS akan sentiasa menyokong dan memberi laluan kepada kakitangan dalam program pembelajaran sepanjang hayat agar kompetensi dan pengetahuan kakitangan dalam bidang masing-masing akan dapat dipertingkatkan,” katanya.

Teks ucapan beliau dibacakan Pendaftar UMS, No’man Datuk Haji Ahmad.

Datuk Harun turut menyeru kepada semua peserta agar menghargai seluruh usaha dan pengorbanan yang telah mereka lakukan, selain sokongan dan pengorbanan ahli keluarga demi melihat kejayaan mereka.

“Anda selaku kakitangan yang bekerja dan menghadiri kelas pada waktu malam dan hujung minggu pastinya lebih merasai hari-hari yang sukar dan mencabar.

“Saya berharap agar anda mengaplikasikan segala ilmu yang dipelajari dalam tugas seharian agar kompetensi sentiasa dapat dipertingkatkan.,” tambah Datuk Harun.

Dalam pada itu, No’man turut memaklumkan bahawa Sijil Bridging Programme adalah setaraf dengan Diploma dan mereka yang berjaya menamatkan pengajian itu berpeluang untuk dinaikkan ke gred C29 atau C32.

“Program ini sebenarnya bertujuan untuk memastikan pembantu makmal yang ada mempunyai kompetensi yang cekap terhadap bidang tugasan mereka sekali gus membantu setiap uji kaji yang dilaksanakan oleh penyelidik UMS di makmal,” katanya.

Hadir sama pada program itu, Pengerusi Jawatankuasa Pelaksana Akademik Bridging Programme Pembantu Makmal, Prof. Madya Dr. Mohd Rosni Sulaiman dan Ketua Pustakawan UMS, Dg. Rukiah Ag. Amit.