UMS Terus Tekankan Penjagaan Alam Sekitar

KHAMIS, 18 MEI - Kempen “Cintai Alam Sekitar dan Badan Sihat” yang dilaksanakan oleh Pengurusan Organisasi Pelajar (POP), Universiti Malaysia Sabah (UMS) di Kampung Sembulan Tengah, Kota Kinabalu baru-baru ini mampu menjadi pencetus kepada penduduk kampung itu untuk terus menjaga kebersihan persekitaran kampung.

Menurut Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK) Kampung Sembulan Tengah, Mohd Jafar Abdul Hamid, program seumpama itu harus dijalankan dengan lebih kerap bukan sahaja bagi membersihkan persekitaran kampung tetapi untuk memberi kesedaran kepada penduduk kampung sekali gus menerapkan budaya menjaga kebersihan dalam diri mereka.

“Tugas membersihkan kawasan persekitaran tempat tinggal bukanlah menjadi tanggungjawab kepada sesetengah pihak sahaja tetapi menjadi tanggungjawab bersama agar kualiti persekitaran yang bersih dapat dikekalkan,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika merasmikan perasmian penutupan program tersebut.

Terdahulu, pengarah program, Ronald Masium menjelaskan , kempen yang dijalankan itu bukan sahaja dapat menyedarkan penduduk kampung Sembulan Tengah tentang pentingnya menjaga alam sekitar tetapi juga turut melatih para pelajar untuk mengaplikasikan apa yang dipelajari dalam dewan kuliah khususnya berkaitan aktiviti khidmat sosial.

“Simbolik pengedaran bakul sampah ke setiap rumah oleh para pelajar UMS memperlihatkan kesungguhan pelajar untuk menyedarkan penduduk kampung tentang perlunya meminimumkan pembuangan sampah.

“Konsep eko kampus yang dipelajari di UMS tidak hanya diamalkan di dalam kampus tetapi turut diterapkan kepada masyarakat luar,” ujar beliau.

Kempen tersebut disertai lebih 80 peserta yang terdiri daripada pelajar-pelajar UMS, tenaga kerja Dewan Bandaraya Kota Kinabalu (DBKK) dan penduduk Kampung Sembulan Tengah.

Sumber: Ronald Masium, Pengarah Program Kempen Cintai Alam Sekitar dan Badan Sihat