Belia Perlu Kekal Keamanan, Perpaduan Negara

JUMAAT, 19 MEI – Aspirasi belia pada masa ini perlu mengambil kira usaha mengekalkan perpaduan dan keamanan yang dikecapi negara pada masa kini kerana elemen tersebut merupakan tunjang kepada pembangunan mampan sesebuah negara.

Wakil Rakyat Bongawan, Datuk Mohamad Alamin ketika berhujah pada program Wacana Belia dan Tatanegara “Aspirasi TN50” DI Dewan Kuliah A1, Universiti Malaysia Sabah (UMS) menegaskan, segala perancangan pembangunan negara tidak akan tercapai sekiranya tiada perpaduan antara masyarakat dan negara berada dalam keadaan tidak selamat.

“Sejauh mana kekayaan sesebuah negara tidak akan berguna sekiranya rakyat tidak mengecapi keamanan, saling berbalah dan tiada toleransi yang akhirnya merencatkan pertumbuhan pembangunan negara.

“Elemen ini perlu diambil serius oleh belia dalam menggariskan Aspirasi Transformasi Nasional 2050 (TN50), kerana pada akhirnya belia pada masa ini juga yang akan menikmati segala kemudahan yang diusahakan pada masa hadapan,” katanya.

Menurut beliau, Negeri Sabah adalah contoh terbaik dalam mengetengahkan aspek perpaduan dan toleransi dalam kehidupan masyarakat berbilang kaum.

Beliau turut menasihatkan para belia, khususnya siswa-siswi di Institut Pendidikan Tinggi agar membuat kajian lebih mendalam dan menimba ilmu pengetahuan secukupnya sebagai bekalan ke arah mengusahakan Aspirasi TN50.

Sementara itu, Pengarah Biro Tatanegara (BTN) Negeri Sabah, Dato’ Armizan Ali mengingatkan siswa-siswi agar mengkaji dahulu setiap fakta terhadap sesuatu isu khususnya isu berkaitan soal politik, ekonomi atau sosial.

“Tiada masalah untuk siswa-siswi bersifat kritikal dalam mengutarakan sesuatu isu, tetapi pastikan segala fakta berkaitan isu adalah benar dan diperoleh dari sumber yang sahih,” katanya.

Ujar beliau, Aspirasi TN50 digagaskan kerajaan adalah bagi mewujudkan kesejahteraan berterusan kepada rakyat hasil daripada suara belia pada masa kini.

Lebih 100 siswa-siswi UMS hadir pada program yang turut dihadiri Timbalan Naib Canselor (Hal Ehwal Pelajar dan Alumni) UMS, Prof. Madya Dr. Ismail Ali.