Ops Jelajah Cyber Tingkat Pengetahuan Bidang Keselamatan Siber

JUMAAT, 19 MEI – Program Inovasi Sosial MOSTI Ops Jelajah Cyber anjuran Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi (MOSTI) melalui CyberSecurity Malaysia mampu meningkatkan tahap kesedaran serta pengetahuan asas teknikal kepada masyarakat dalam bidang keselamatan siber.

Ketua Pegawai Teknologi CyberSecurity Malaysia, Dr. Solahuddin Shamsuddin berkata, program itu turut menyediakan peluang kepada komuniti setempat menjana ekonomi melalui program keusahawanan yang ditawarkan.

“Selain perkhidmatan pemulihan data, sanitasi data dan perkhidmatan berkaitan keselamatan siber, Ops Jelajah Cyber juga turut memperkenalkan Program Pembangunan Keusahawanan atau Entrepreneurship Development Program MyCyberSecurity Clinic (MyCSC).

“Program ini dibangunkan sebagai ‘touch point’ antara kerajaan dan rakyat dalam menangani isu keselamatan siber serta masalah berkaitan forensik digital, sekali gus menjadi pemangkin kepada bidang keusahawanan berteraskan teknologi keselamatan siber,” katanya.

Beliau berkata demikian pada majlis perasmian program tersebut, yang disempurnakan Pengerusi PUSPANITA Cawangan Sabah, Puan Sri Hairani Hussaini di Bilik Kuliah Pusat Persediaan Sains dan Teknologi (PPST), Universiti Malaysia Sabah (UMS).

Ujar beliau, dengan bantuan teknikal dan sokongan program yang disediakan, ia diharap dapat melonjakkan aktiviti perniagaan dan meningkatkan status ekonomi usahawan tempatan di Malaysia.

Terdahulu, Naib Canselor UMS, Prof. Datuk Dr. Mohd Harun Abdullah berkata, penganjuran program tersebut memberi kesedaran kepada masyarakat bahawa dunia telah berubah menjadi digital dan masyarakat perlu memperkasa diri dengan menimba ilmu berkaitan kehidupan yang serba digital.

“Sehubungan itu, saya menyarankan agar orang ramai dapat datang beramai-ramai ke program ini, serta mengambil manfaat daripadanya, kerana ilmu yang bakal diperoleh dapat menjadi bekalan yang terbaik bagi mendepani isu-isu semasa yang berkaitan dengan alam siber di negara ini.

“Dengan ini, kita akan menjadi lebih peka terhadap apa juga gejala yang melanda, melalui ancaman siber dengan penuh kesiapsiagaan dan menanganinya dengan lebih bijaksana, berhemah dan bertanggungjawab,” ujar beliau.

Lebih 250 peserta hadir dalam program yang berlangsung selama dua hari itu.