Pemeteraian MoA UMS-Madolin Bakal Rancakkan Pengkomersialan Produk Rumpai Laut

JUMAAT, 19 MEI - Universiti Malaysia Sabah (UMS) memberikan hak pengkomersialan produk Technology of the Production of Amplang dan Technology of the Production of Premium Dried Seaweed  kepada Madolin Technology (M) Sdn. Bhd. melalui pemeteraian Memorandum Perjanjian (MoA) yang ditandatangani di Bilik Mesyuarat Lembaga Eksekutif UMS hari ini.

Prof. Datuk Dr. Mohd Harun Abdullah berkata, usaha ini sememangnya amat bermakna bagi UMS dalam memperluas kolaborasi khususnya usaha pengkomersialan produk penyelidikan yang dibangunkan oleh penyelidik-penyelidik UMS.

“Saya ingin mengambil kesempatan ini untuk mengucapkan tahniah dan syabas kepada kumpulan penyelidik daripada Fakulti Sains dan Sumber Alam yang diketuai oleh Prof. Madya Dr. Suhaimi Md. Yasir di atas komitmen jitu dalam membangunkan produk rumpai laut ini yang diyakini mempunyai nilai komersial yang tinggi,” katanya.

Teks ucapan beliau dibacakan Timbalan Naib Canselor (Penyelidikan dan Inovasi), Prof. Dr. Sharil Yusof.

Datuk Harun berkata, melalui jaringan kerjasama itu sudah pasti memberikan manfaat serta kelebihan dalam menyemarakkan dan menjayakan agenda inovasi demi kepentingan bersama.

“Sebagai makluman, syarikat Madolin Technology (M) Sdn. Bhd. telah diberi hak perlesenan secara eksklusif untuk mengeluarkan, memasarkan dan mempromosikan produk ini di Malaysia, Jepun dan rantau Asia Tenggara.

“Saya mengucapkan setinggi-tinggi terima kasih kepada pihak Madolin atas kesudian mengadakan perjanjian, dan harapan saya semoga perjanjian yang dimulakan hari ini akan memacu deras usaha kita menjadi sebuah universiti berinovatif  dan mengangkat martabat UMS di mata dunia,” ujar beliau lagi.

Prof. Sharil menandatangani MoA bagi pihak UMS, manakala Madolin Technology (M) Sdn. Bhd. diwakili Pengerusi Eksekutif, Bairullah Dumpas.

Pemeteraian MoA itu turut disaksikan Prof. Madya Dr. Suhaimi Md. Yasir dan Ketua Jabatan Canselori UMS, Darwis Awang.