Bangunan Baharu PPI dan PIPS Penuhi Keperluan Kakitangan Akademik UMS: Naib Canselor

ISNIN, 22 MEI - Bangunan baharu Pusat Penyelidikan dan Inovasi (PPI) dan juga Pusat Instrumentasi dan Perkhidmatan Sains (PIPS) bakal memenuhi keperluan kakitangan akademik di Universiti Malaysia Sabah (UMS).

Naib Canselor UMS, Prof. Datuk Dr. Mohd. Harun Abdullah berkata, pembinaan bangunan itu membuktikan komitmen UMS bagi meningkatkan lagi taraf penyelidikan dan inovasi terutama golongan akademik di universiti itu.

“Dalam konteks ini, UMS meletakkan fokus sama rata dalam soal memenuhi keperluan pendidikan dan penyelidikan dalam kalangan kakitangan bagi meningkatkan lagi budaya penyelidikan dan inovasi di UMS,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika berucap pada majlis penyerahan kunci bangunan berkenaan baru-baru ini.

Datuk Harun berkata, cetusan idea pembinaan bangunan kompleks penyelidikan yang merangkumi bangunan makmal bersepadu itu bermula pada tahun 2013.

“Jabatan Pembangunan dan Penyelengaraan (JPP) UMS dan PPI kemudiannya telah bertungkus lumus untuk memastikan idea ini menjadi kenyataan, dan akhirnya ia diluluskan sekali gus pada hari ini, akhirnya bangunan ini siap.

“Untuk makluman, ini merupakan antara projek yang dibuat oleh JPP sendiri dengan izin Kementerian Pendidikan Tinggi (KPT) dan Jabatan Kerja Raya (JKR). Syabas saya ucapkan kepada JPP dan PPI serta PIPS dan semua pihak yang terlibat,” ujar Datuk Harun.

Hadir sama pada majlis itu, Timbalan Naib Canselor (Penyelidikan dan Inovasi), Prof. Dr. Shahril Yusof; Timbalan Naib Canselor (Akademik dan Antarabangsa), Prof. Dr. D. Kamarudin D. Mudin dan Ketua Jabatan Canselori, Darwis Awang.