Pejabat SUK Pahang Adakan Lawatan Penandaarasan ke UMS

SELASA, 6 JUN - Pejabat Setiausaha Kerajaan (SUK) Pahang mengadakan lawatan penandaarasan ke Universiti Malaysia Sabah (UMS) baru-baru ini.

Rombongan tersebut diketuai Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pengurusan), Dato’ Toantowee Haji Mohd Lotfie, bersama-sama tujuh pegawai daripada Bahagian Teknologi Maklumat, Bahagian Perancang Ekonomi Negeri, Bahagian Khidmat Pengurusan dan Unit Korporat Pejabat SUK Pahang.

Lawatan sehari ke UMS itu bertujuan mendapatkan pandangan dan nasihat dalam membangunkan muzium dan galeri.

Ketibaan rombongan disambut Ketua Sektor Komunikasi Strategik, Jabatan Canselori, Che Hasruddin Che Hassan, dan beberapa pegawai daripada Pejabat Bahagian Perhubungan Korporat UMS.

Rombongan kemudiannya dibawa ke Bilik Mesyuarat Eksekutif, Bangunan Canselori untuk sesi perbincangan dan taklimat ringkas yang disampaikan Kurator Jabatan Canselori, Mohd Hilmey Saili.

Semua ahli rombongan kemudian dibawa melawat ke muzium dan galeri yang terdapat di universiti, seperti Galeri Akademik dan Penyelidikan UMS (Bangunan Canselori), Muzium UMS (Bangunan Canselori), Galeri Borneensis (Institut Biologi Tropika dan Pemuliharaan), Akuarium dan Muzium Marin (Institut Penyelidikan Marin Borneo) dan Muzium Perubatan (Fakulti Perubatan dan Sains Kesihatan).

Rombongan SUK Pahang turut berkesempatan menunaikan solat di Masjid UMS.

Sumber: Mohd Hilmey Bin Saili