Mahasiswa Tampil Bantu Masyarakat Kurang Bernasib Baik

SELASA, 6 JUN - Kelab Antropolgi dan Sosiologi (ANSOS) Universiti Malaysia Sabah (UMS) mengadakan Program Hak Asasi Manusia dengan kerjasama Kolej Ibu Zain, Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), baru-baru ini.

Berlangsung selama lima hari, program itu merangkumi perkara hak kemanusiaan bersama Rohingya di Garden Knowledge Learning Center (GKLC) dan gelandangan di sekitar Pasar Seni.

Antara aktiviti yang dijalankan termasuklah sesi berasaskan pembelajaran dan pengajaran dengan kanak-kanak Rohingya dengan menggunakan modul yang bersesuaian seperti Modul Bahasa Melayu serta Modul Kebersihan.

Dalam pada itu, aktiviti yang dijalankan di Pasar Seni adalah memahami keadaan gelandangan melalui sesi temu ramah dan pengagihan makanan.

Program itu bertujuan mendidik mahasiswa mendalami isu gelandangan dan etnik Rohingya selain sebagai usaha menerapkan budaya memasyarakatkan ilmu untuk membantu masyarakat khususnya mereka yang kurang bernasib baik.

Sumber: ANSOS