PMPEP anjur “Secretaries Day 2017”, Terap Kemahiran Penulisan Dokumen Rasmi

RABU, 7 JUN -  Persatuan Mahasiswa Perniagaan, Ekonomi, dan Perakaunan (PMPEP) menganjurkan program “Secretaries Day 2017” di Dewan Kuliah Pusat 2, baru-baru ini.

Program itu dihadiri 90 pelajar yang terdiri daripada ahli-ahli jawatankuasa Persatuan Perniagaan, Ekonomi, dan Perakaunan, dan wakil-wakil daripada setiap program di Fakulti Perniagaan, Ekonomi, dan Perakaunan.

Program itu dijayakan oleh penceramah jemputan daripada Jabatan Hal Ehwal Pelajar (HEP) UMS, Muhamad Jumrat Minsun.

Dalam ceramahnya Jumrat berkata, penganjuran “Secretaries Day 2017” amat bertepatan sebagai pendedahan kepada para mahasiswa tentang tugas-tugas setiausaha secara terperinci, selain meningkatkan keberkesanan dalam bidang penulisan.

Melalui program itu, para mahasiswa diberi peluang untuk menyuarakan persoalan mengenai kaedah penulisan surat-menyurat, minit mesyuarat, laporan dan kertas kerja yang betul di samping memastikan mereka memahami konsep dan format sebenar dalam pengendalian dokumen-dokumen rasmi seumpama itu.

Salah seorang mahasiswa yang hadir, Mohamad Afiq Mohd Yusri  berkata, perkongsian ilmu pada program itu sangat bermanfaat sebagai bekalan ke alam pekerjaan kelak.

“Program ini dapat memperbaiki dan memantapkan kemahiran para mahasiswa daripada melakukan kesilapan dalam bidang penulisan.

“Saya berharap program-program sebegini akan terus dianjurkan pada masa-masa akan datang untuk peluang bagi kami meningkatkan pengetahuan dan kemahiran insaniah,“ katanya yang juga pelajar Program Keusahawanan.

Terdahulu, Pengarah Program “Secretaries Day 2017”, Nursilah Haris juga memaklumkan, program itu mampu membantu meningkatkan imej dan reputasi PMPEP untuk melahirkan mahasiswa yang mahir dalam penulisan dokumen-dokumen rasmi.

Sumber : Najihah Mohamad Nasir (PMPEP)