JCD Terap Budaya Jepun kepada Mahasiswa

RABU, 7 JUN - Kelab Kebudayaan Jepun, Universiti Malaysia Sabah (UMS) baru-baru ini menganjurkan Japanese Cultural Day (JCD) di Pusat Penataran Ilmu dan Bahasa (PPIB) UMS.

Timbalan Pengarah Program JCD, Tiong Su Ni berkata, acara itu dibuka kepada semua mahasiswa  UMS dengan pebagai pengisian termasuk jualan makanan-makanan Jepun, button badge rekaan sendiri, tayangan filem-filem Jepun, aktiviti rumah hantu, bengkel pemakaian yukata dan juga pameran barangan-barangan Jepun.

“JCD dilaksanakan sebagai satu usaha untuk mempromosi dan memberi pendedahan kepada para pelajar UMS terhadap budaya masyarakat Jepun.

“Ia kerana terdapat pelbagai budaya negara matahari terbit itu yang menarik dan mempunyai nilai yang baik untuk diteladani,” katanya dalam satu kenyataan.

Menurut Tion Su Ni, antara aktiviti tumpuan ialah bengkel pemakaian yukata yang memberi peluang untuk mahasiswa melihat dan memakai sendiri pakaian itu serta mengambil gambar kenang-kenangan.

“Pemakaian yukata sememangnya memerlukan pengetahuan dan teknik yang tertentu serta memerlukan masa yang lebih lama,” jelasnya sambil memaklumkan pakaian itu digunakan sejak era Heian lagi dan dikaitkan dengan keanggunan serta kecantikkan seseorang wanita.

“Program ini kami rancang sejak semester lepas dan persiapan dibuat sejak sebulan lalu.

“Walaupun masa persediaan yang singkat, saya amat gembira dengan kejayaan penganjuran aktiviti ini secara keseluruhan,” tambah Tion Su Ni.

Sumber: Kelab Budaya Jepun