PBNS Adakan Taklimat Fidyah Puasa Dan KWAJ

KHAMIS, 8 JUN – Perbadanan Baitulmal Negeri Sabah (PBNS) hari ini telah mengadakan sesi taklimat berkaitan Fidyah Puasa dan Kumpulan Wang Amal Jariah (KWAJ) bersama kakitangan Jabatan Canselori di Bilik Mesyuarat Senat, Bangunan Canselori Universiti Malaysia Sabah (UMS).

Taklimat yang disampaikan oleh Pegawai Hal Ehwal Islam PBNS, Mohd Arif Hairul menyentuh tentang hukum orang yang meninggalkan puasa dan tuntutan membayar fidyah bagi puasa yang ditinggalkan, serta ganjaran amalan bersedekah bagi umat Islam.

“Hukum membayar fidyah adalah wajib bagi umat Islam, dan seseorang boleh dikenakan fidyah apabila dia meninggalkan puasa kerana keadaannya yang lemah atas faktor lanjut usia, sakit yang tidak berdaya untuk berpuasa dan harapan untuk sembuh tipis, ibu hamil atau menyusukan anak yang meninggalkan puasa hanya kerana khuatir keselamatan anaknya sahaja, dan orang yang berhutang puasa dan belum dijelaskan sehingga tiba Ramadan berikutnya.

“Kadar fidyah ialah satu mud atau secupak makanan asasi, dan di negeri Sabah nilai kadar semasa bagi bayaran fidyah adalah RM1.75 bagi sehari puasa yang ditinggalkan,” katanya.

Beliau turut menyeru umat Islam agar mengamalkan amalan bersedekah, kerana keajaiban amalan bersedekah antaranya mampu meluaskan rezeki seseorang, menolak bala, memadam kemurkaan Allah s.w.t dan menolak daripada mati dalam keadaan tidak baik.

“PBNS mewujudkan Tabung KWAJ untuk tujuan tersebut, dan dengan sumbangan dana yang diberikan pelbagai bantuan dapat disalurkan seperti bantuan bencana alam,  bantuan kelengkapan masjid dan surau, bantuan madrasah, rumah anak yatim dan Sekolah Agama Rakyat (SAR), bantuan perubatan dan susu formula, dan bantuan-bantuan am seperti bantuan fakir miskin, bantuan bagi menjana pendapatan dan sebagainya,” ujar beliau.

Lebih 20 kakitangan Jabatan Canselori hadir pada taklimat tersebut.