Bazar Ramadan My Best Buy Buka Peluang Perniagaan kepada Pelajar UMS

JUMAAT, 9 JUN - Universiti Malaysia Sabah (UMS) dan Fama Negeri Sabah sekali lagi menganjurkan Bazar Ramadan My Best Buy UMS yang bermula sejak 27 Mei sehingga 25 Jun 2017, di Padang Kawad UMS.

Ia antara lain bertujuan memberi kemudahan kepada warga UMS yang berpuasa terutamanya pelajar dan kakitangan.

Selain itu, kewujudan bazar ini juga membuka peluang perniagaan kepada pelajar yang berminat dalam bidang keusahawanan.

Sebanyak 46 gerai yang mengambil bahagian merangkumi 22 gerai pelajar dan 24 gerai peniaga luar dengan jualan pelbagai menu hidangan dan juadah berbuka puasa.

Usaha itu juga adalah bagi memupuk nilai keusahawanan dalam pelajar dan masyarakat seperti bersifat jujur dalam setiap kegiatan jual-beli yang dijalankan serta memberikan khidmat yang terbaik kepada semua.

Pada Bazar itu, Fama menyelaraskan peniaga luar manakala Pusat Penyelidikan dan Pembangunan Keusahawanan (ERDEC), UMS menyelaraskan penyertaan mahasiswa.

Pihak Fama turut menyediakan kanopi dan meja kepada pelajar yang berniaga selain bersama-sama ERDEC memantau perjalanan dan harga makanan di Bazar tersebut dari semasa ke semasa.

Setakat 12 hari Bazar Ramadan itu diadakan, sebanyak RM80,000 nilai jualan telah dicatatkan dengan RM25,000 daripadanya adalah hasil jualan pelajar UMS.

Pada tahun 2016, sebanyak RM402,212.30 nilai jualan dicatatkan selama penganjuran bazar berkenaan dengan jumlah jualan pelajar bernilai RM87,788.60.

Majlis pelancarannya disempurnakan kelmarin oleh Naib Canselor UMS, Prof. Datuk Dr. Mohd Harun Abdullah.