Jakmas NR Anjur Program Jejak Seni dan Kebudayaan Sabah

KHAMIS, 22 JUN - Exco Kesenian dan Kebudayaan, Jawatankuasa Kebajikan Mahasiswa (Jakmas) Non-Resident (NR), Universiti Malaysia Sabah (UMS) mengadakan Program Jejak Seni dan Kebudayaan Sabah baru-baru ini.

Program itu diadakan di tiga lokasi iaitu Muzium Sabah, Muzium Tamadun Islam dan Balai Seni Sabah dengan penyertaan  seramai 40 mahasiswa.

Menurut kenyataan Jakmas NR, penganjurannya antara lain bertujuan memberi pendedahan kepada peserta khususnya yang berasal dari luar negara, Sarawak dan Semenanjung Malaysia tentang keunikan adat dan kebudayaan masyarakat Sabah yang diwarisi sejak turun temurun.

Kenyataan itu memaklumkan, kesemua peserta ketika berada di Muzium Sabah telah melawat Geleri Keretapi, Pusat Sains Sabah serta Rumah-rumah Tradisional.

Di Muzium Tamadun Islam pula, selain lawatan ke sekitar muzium, turut diadakan taklimat dan sesi soal jawab bersama pegawai dari muzium tersebut.

Program itu diakhiri dengan kunjungan ke Balai Seni Sabah.

Sumber: Jakmas NR