Pelajar Perniagaan Antarabangsa UMS Anjur Aktiviti Amal

KHAMIS, 29 JUN - Pelajar Program Perniagaan Antarabangsa, Fakulti Perniagaan, Ekonomi dan Perakaunan Universiti Malaysia Sabah (UMS) baru-baru ini menganjurkan ‘Projek Hope 2.0’.

Pengarah program, Vivian Chow berkata, ia diadakan meliputi dua aktiviti iaitu larian amal dan aktiviti melawat rumah anak yatim.

“Aktiviti larian amal berlangsung di Padang Kawad UMS yang disertai mahasiswa dan orang awam, manakala aktiviti melawat rumah anak yatim telah diadakan di Rumah Anak Yatim As-Sakinah dan Care Haven, Kota Kinabalu,” katanya dalam satu kenyataan.

Menurutnya, Projek Hope 2.0 antara lain bertujuan untuk memberi pendedahan dan kesedaran kepada para peserta tentang khidmat masyarakat selain sebagai usaha untuk mahasiswa menyumbang bakti kepada komuniti setempat.

“Dalam masa yang sama, program ini juga mengeratkan silaturahim sesama mahasiswa yang terdiri daripada latar belakang berbeza sekali gus mengukuhkan perpaduan dan menjayakan pelaksanaan konsep 1Malaysia,” kata Vivian.

Beliau turut menyuarakan harapan agar program seumpama itu dapat diteruskan pada masa akan datang kerana mampu memberi pengalaman yang baik kepada para mahasiswa di samping membolehkan mereka membantu masyarakat kurang bernasib baik.

Program selama dua hari itu turut dijayakan dengan bantuan para pensyarah FPEP, UMS.

Sumber:  Program Perniagaan Antarabangsa