“Impian Negaraku” Raih Anugerah Utama Bengkel Bikin  Filem Pendek 2017

ISNIN, 31 JULAI – Filem pendek “Impian Negaraku” hasil karya produksi KK High School diangkat sebagai pemenang anugerah utama program ‘Bengkel Bikin Filem Pendek 2017’ yang berlangsung di Dewan ResitaL, Universiti Malaysia Sabah (UMS) pada Sabtu.

Program anjuran Perbadanan Kemajuan Filem Nasional Malaysia (FINAS) dengan kerjasama UMS dan Pejabat Pendidikan Daerah Kota Kinabalu itu menyaksikan filem tersebut mengatasi sembilan lagi filem pendek, sekali gus membawa pulang hadiah bernilai RM1,000.

Naib johan disandang produksi SMK Likas dengan filem bertajuk ‘Tanah Yang Dirindui’, manakala tempat ketiga dimenangi produksi SM All Saints dengan filem ‘Aku Negaraku’.

Tujuh produksi menerima hadiah saguhati termasuklah dari Maktab Sabah, SMK Inanam, SMK Perempuan Likas, SMK Bandaraya, SMK Taman Tun Fuad, SMK Kolombong dan SMK Lok Yuk.

Hadiah disampaikan oleh Menteri Komunikasi dan Multimedia Malaysia, Datuk Seri Panglima Salleh Tun Said Keruak.

Dalam pada itu, Datuk Seri Salleh ketika menyampaikan ucapan perasmian penutupan program tersebut berkata, kementerian beliau dan agensi di bawahnya sentiasa memberi sokongan padu terhadap aktiviti yang memartabatkan industri filem negara, dengan kira-kira RM400,000 telah dibelanjakan kerajaan untuk pelbagai program latihan, bengkel dan sebagainya yang memanfaatkan 5,000 peserta di Sabah tahun lalu.

“Program-program ini merangkumi seni persembahan, penulisan skrip, penerbitan filem, pengarahan, efek khas dan animasi.

“Pendedahan awal berkenaan asas perfileman merupakan inisiatif unggul dalam memberi pendedahan kepada generasi muda,” katanya.

Turut hadir pada program tersebut Pengerusi Finas, Dato’ Mohd Khusairi Abdul Talib; Ketua Pengarah Finas, Dato’ Fauzi Ayob; Penasihat Industri Kreatif Sabah dan Sarawak, Datuk Deddy M. Borhan; Timbalan Naib Canselor (Hal Ehwal Pelajar dan Alumni) UMS, Prof. Dr. Ismail Ali; dan Pengarah Pejabat Pendidikan Daerah Kota Kinabalu, Umin Hj Sadi.