UMS Mahu Terus Perluas Bidang Kerjasama Bersama Kindai Universiti, Jepun

SELASA, 1 OGOS – Kerjasama erat antara Universiti Malaysia Sabah (UMS) dan Kindai University, Jepun yang terjalin lebih sedekad lalu akan terus diperkukuh melalui pelbagai lagi bidang kerjasama antara kedua-dua universiti.

Demikian menurut Naib Canselor UMS, Prof. Dr. D Kamarudin D Mudin dalam satu pertemuan dengan delegasi Kindai University, Jepun yang diketuai oleh Pendaftarnya, Hiroyasu Tsuji di Bilik Mesyuarat Lembaga Eksekutif Universiti, pagi tadi.

Katanya, kerjasama yang sekian lama terjalin telah banyak memberi manfaat kepada kedua-dua universiti khususnya dalam bidang marin dan akuakultur melalui latihan industri pelajar, pertukaran kakitangan, penganugerahan biasiswa Ijazah Doktor Falsafah, dan penganjuran bersama seminar berkaitan akuakultur.

“Justeru, saya berpandangan bahawa kolaborasi antara dua universiti yang telah terjalin sejak tahun 2002 ini boleh ditingkatkan lagi ke tahap yang lebih tinggi.

“Kewujudan Pusat Pembangunan Akuakultur UMS-Kindai University juga adalah hasil kolaborasi berpanjangan yang saya percaya mampu memacu kepada penghasilan pengetahuan baru dan pengkomersilan hasil penyelidikan khususnya dalam bidang akuakultur,” tambah Prof. D Kamarudin.

Dalam pada itu, Prof. Dr. D Kamarudin turut menyampaikan penghargaan kepada Hiroyasu Tsuji yang telah banyak terlibat dalam kerjasama antara kedua-dua universiti, khususnya sumbangan beliau terhadap penubuhan Pusat Pembangunan Akuakultur UMS-Kindai University.

Hadir sama pada majlis itu Timbalan Naib Canselor (Penyelidikan dan Inovasi) UMS, Prof. Dr. Shahril Yusof, Timbalan Naib Canselor (Hal Ehwal Pelajar dan Alumni) UMS, Prof. Dr. Ismail Ali, dan Pengarah Institut Penyelidikan Marin Borneo (IPMB) UMS, Prof. Dr. Rossita Shapawi.