UMS Serah Cek RM31.4 Juta kepada JTU

RABU, 9 OGOS - Universiti Malaysia Sabah (UMS) menyampaikan replika cek bernilai RM31,424,050.00 kepada Jabatan Tanah dan Ukur (JTU) Sabah di Bilik Danum, Dewan Undangan Negeri (DUN) Sabah, kelmarin.

Daripada jumlah itu, RM31,000,050.00 adalah sebagai bayaran bagi premium tanah dan yuran penyaksian, manakala selebihnya iaitu RM424,000.00 adalah bayaran cukai tanah bagi tahun 2017 bagi tapak cadangan Hospital Pengajar UMS.

Majlis penyampaian cek disempurnakan Naib Canselor UMS, Prof. Dr. D. Kamarudin D. Mudin kepada Pengarah JTU Datuk Haji Safar Untong, di hadapan Ketua Menteri Sabah, Datuk Seri Panglima Musa Haji Aman.

Datuk Haji Safar dalam satu kenyataan memaklumkan Kerajaan Negeri telah memberi lampu hijau kepada projek itu kerana ia memberi faedah kepada ahli akademik dan juga orang awam secara menyeluruh khususnya dalam peningkatan taraf kesihatan.

“Apabila hak milik tanah itu dikeluarkan, UMS hanya dikenakan premium tanah nominal tetapi sekatan tertentu dimasukkan untuk membolehkan Kerajaan Negeri mendapatkan semula premium pindah milik penuh tanah,” katanya.

Hadir sama Pegawai-pegawai Utama UMS dan pegawai-pegawai dari JTU Sabah.