CICN UMS, UNICEF Jayakan Bengkel C4D

SELASA, 15 OGOS – Universiti Malaysia Sabah (UMS) melalui Pusat Jaringan Industri dan Komuniti (CICN) dengan kerjasama United Nation Children Emergency Fund (UNICEF) telah mengadakan Bengkel Communication for Development (C4D) di Galeri Majlis UMS.

Timbalan Pengarah CICN, Prof. Madya Dr. Sivakumar Kumaresan berkata, program tersebut dianjurkan bertujuan untuk membantu kakitangan UMS dan rakan kerjasama universiti untuk meningkatkan keupayaan dalam sebarang aktiviti bersama komuniti serta memperoleh cara penyelesaian yang mampan apabila berkhidmat dengan masyarakat.

“UMS juga berhasrat untuk bekerja lebih rapat dengan masyarakat melalui penglibatan agensi-agensi kerajaan dan Badan Bukan Kerajaan (NGO).

“Justeru, melalui bengkel ini bukan sahaja mampu memberi peluang kepada peserta untuk mempelajari metodologi baru, tetapi juga mewujudkan jalinan baru untuk pelbagai kerjasama pada masa hadapan,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika menyampaikan ucapan alu-aluan pada majlis tersebut, kelmarin.

Menurut beliau, sebagaimana yang digariskan dalam Bidang Keberhasilan Utama UMS ke-6 (UMS KRA-6), iaitu Mempergiat Penglibatan Komuniti dan Industri, adalah menjadi tanggungjawab CICN untuk memastikan KRA itu tercapai.

“Oleh itu, CICN telah menyelaraskan pelbagai geran berkaitan komuniti seperti Program Pemindahan Pengetahuan (KTP), geran Strategi Lautan Biru Kebangsaan (NBOS), dan geran Pusat Transformasi Masyarakat Universiti (UCTC) untuk tujuan tersebut,” tambah Dr. Sivakumar.

Bengkel yang disertai seramai 30 orang peserta itu berlangsung selama lima hari dan dijangka berakhir pada 18 Ogos ini.

Oleh: Mardianah Shamsudin (Pelajar Latihan Industri BPK)

Foto: Suzeanywati Gasinin