Falsafah Hidup Beragama Kunci Keharmonian Sejagat

RABU, 23 OGOS – Falsafah hidup beragama adalah satu medium yang membawa kepada keamanan, kedamaian dan keharmonian sejagat.

Menurut Pensyarah Kanan Pusat Penataran Ilmu dan Bahasa (PPIB) Universiti Malaysia Sabah (UMS), Dr. Abdul Hakim Mohad, masyarakat pada hari ini perlu memahami bahawa agama tidaklah membawa kepada peperangan, perpecahan atau penderitaan kepada umat manusia.

“Kalau dikaji tentang agama, mana-mana agama sekali pun akan menjurus kepada keamanan dan kesejahteraan baik kepada manusia atau kepada alam semula jadi.

“Namun falsafah tersebut kurang diberi penekanan pada hari ini, dengan ahli agama cenderung untuk menitik berat akan hukum hakam dalam agama, menjadikan agama itu dilihat kurang berjaya untuk membawa manusia untuk hidup bersama,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika ditemui media bersempena dengan Persidangan Antarabangsa Agama dan Masyarakat kali ke-2 di Mini Auditorium, Fakulti Psikologi dan Pendidikan UMS.

Justeru katanya, penganjuran persidangan ini adalah bertepatan untuk membawa mesej keamanan dan keharmonian dalam kehidupan beragama melalui perkongsian nilai-nilai universal dalam sesuatu agama oleh masyarakat khususnya ahli akademik yang terdiri daripada latar belakang agama yang berbeza.

Terdahulu, Naib Canselor UMS, Prof. Dr. D Kamarudin D Mudin ketika merasmikan persidangan tersebut berkata, sambutan menggalakkan persidangan itu dengan terdapat juga pembentang dari Amerika Syarikat, India, Filipina, Thailand, Indonesia dan Brunei menunjukkan bahawa tema “Agama dan Keharmonian Sejagat” merupakan tema penting masyarakat hari ini, dan perlu diangkat dalam perbincangan akademik.

“Adalah diharapkan agar para pembentang dan peserta dapat memanfaatkan platform ini untuk berbincang dan berkongsi idea sesuai dengan kepakaran masing-masing bagi mewujudkan masyarakat yang lebih toleran dan saling hormat-menghormati antara satu dengan yang lain,” ujar beliau.

Persidangan sehari anjuran PPIB UMS itu turut melibatkan kerjasama dengan Kolej Universiti Islam Antarabangsa Selangor (KUIS), Islamic Studies Research Center School of Liberal Arts, Walailak University dan Kelab Sukarelawan Pacuan Empat Roda UMS, dengan sejumlah 183 kertas kerja dibentangkan yang akan menyentuh membincangkan pelbagai subjek dan isu berkaitan agama dari pelbagai perspektif.

Foto: Nasrul Rukkung