47 Peserta Sertai Bengkel Korban, Aqiqah dan Sembelihan

ISNIN, 28 OGOS – Seramai 47 peserta dari dalam dan luar Universiti Malaysia Sabah (UMS) menyertai Bengkel Korban, Aqiqah dan Sembelihan anjuran Pusat Islam UMS (PIUMS) di Masjid UMS baru-baru ini.

Pegawai Hal Ehwal Islam Kanan UMS, Ustaz Razali Saibin berkata, turut diadakan Bengkel Amali Sembelihan yang melibatkan seekor lembu dan kambing yang disembelih di perkarangan masjid sebagai praktikal kaedah mudah tumbang dan sembelih haiwan halal kepada semua peserta.

“Acara penyembelihan ini dilakukan sendiri oleh para peserta yang diketuai Konsultan Penyembelihan Halal, Ustaz Sablee Abdul Rahman,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika ditemui media pada bengkel tersebut.

Menurut Ustaz Razali, bengkel itu adalah kesinambungan kursus kaedah penyembelihan mudah yang dianjurkan sebelum ini sekali gus dilihat amat bertepatan sempena sambutan Hari Raya Korban yang tinggal beberapa hari sahaja lagi.

Dalam pada itu, Ustaz Sablee ketika ditemui turut menyuarakan harapan agar semua peserta terus melibatkan diri dalam aktiviti penyembelihan dan Ibadah Korban kerana ibadah ini berkait rapat dengan makanan seharian masyarakat.

“Peserta turut diberikan beberapa petua untuk mengatasi gemuruh ketika proses penyembelihan dan nampaknya teknik itu berkesan dan membantu mereka lebih bersemangat dan berani, tahniah kepada mereka dan juga Pusat Islam UMS atas inisiatif menganjurkan bengkel seumpama ini,” ujar beliau.