UMS-UTM Terima Dana RM1 Juta Geran KPT Projek Rumah Komuniti Tawau

SELASA, 29 OGOS - Universiti Malaysia Sabah (UMS) dengan kerjasama Universiti Teknologi Malaysia (UTM) akan membangunkan Projek Rumah Komuniti Parlimen Tawau melalui sistem Interlocking Brick Construction (IBC).

Ketua projek bersama, Prof. Ir. Dr. Abdul Karim Mirasa berkata, Kementerian Pendidikan Tinggi (KPT) telah menganugerahkan geran Program Penyelidikan Translational sebanyak RM1 juta kepada UMS dan UTM bagi tujuan tersebut.

“Sebuah mesin pembuatan batu bata IBC juga akan ditempatkan di Kampus UMS Kota Kinabalu untuk projek pembinaan rumah komuniti ini selain sebagai usaha penyelidikan berterusan bagi mempertingkatkan kaedah pembinaan yang lebih efisien,” katanya.

Beliau berkata demikian dalam satu kenyataan kepada media hari ini.

Prof. Ir. Dr. Abdul Karim berkata, projek Penyelidikan Translational dan Strategi Lautan Biru Kebangsaan (NBOS) itu adalah berkonsepkan Sistem Bangunan Industri (IBS).

“Antara kebaikan menggunakan sistem ini adalah cepat dibina, senang dipasang, lebih kuat dan kosnya yang kompetitif.

“Sebanyak lapan buah rumah komuniti di kawasan terpilih daerah Tawau akan dibina menggunakan sistem IBS yang turut melibatkan bantuan teknikal industri, Politeknik Tawau dan Kolej Komuniti Tawau,” jelas Dekan Fakulti Kejuruteraan (FKJ) UMS itu lagi.

Menyentuh mengenai IBC Prof. Ir. Dr. Abdul Karim berkata,  ia merupakan revolusi baharu dalam pembinaan yang menyaksikan batu bata dihasilkan menggunakan kaedah tekanan mesin menggantikan kaedah pembakaran sekali gus  menghasilkan batu bata yang lebih kuat dan dimensi yang lebih tepat.

“Kaedah ini telah lama digunakan di Eropah dan di negara maju yang lain.

“Selaras dengan teknologi hijau yang mendukung kelestarian alam sekitar,  kita juga akan menggunakan hasil inovasi penyelidik FKJ UMS iaitu Ultrafine Palm Oil Fuel Ash dan bahan buangan kuari sebagai sebahagian bahan campuran selain dari simen, pasir dan tanah liat,” tambahnya.

Majlis pecah tanah Projek Rumah Komuniti Parlimen Tawau telah berlangsung baru-baru ini di Balung Tawau dengan disempurnakan Timbalan Menteri Pendidikan Tinggi KPT, Datuk Dr. Mary Yap Kain Ching selaku Ahli Parlimen Tawau.

Hadir sama Timbalan Naib Canselor (Penyelidikan dan Inovasi) UMS, Prof. Dr. Shahril Yusof.

Sumber: Prof. Madya Dr. Nurmin Bolong