Enam Negara Sertai Program Latihan Negara Ketiga anjuran UMS

RABU, 30 OGOS – Seramai 15 peserta dari enam negara akan menyertai Program Latihan Negara Ketiga (TCTP) 2017 di Sabah bermula 7 September depan.

Program selama 20 hari itu dianjurkan Institut Biologi Tropika dan Pemuliharaan (IBTP), Universiti Malaysia Sabah (UMS) dengan kerjasama Kerajaan Negeri Sabah dan Agensi Kerjasama Antarabangsa Jepun (JICA).

Pemangku Pengarah IBTP UMS, Prof. Madya Dr. Monica Suleiman berkata peserta kali ini terdiri dari wakil Botswana, Sri Lanka, Vietnam, Kemboja, Filipina dan Thailand.

“Program ini meliputi aktiviti formal dalam bilik kuliah, persembahan video, lawatan lapangan ke pelbagai kawasan hutan yang dilindungi, interaksi dengan masyarakat tempatan di pedalaman dan pinggir kawasan yang dilindungi serta bertemu mereka yang terlibat dalam usaha pemuliharaan di peringkat akar umbi.

"Program latihan merangkumi perolehan pengetahuan dan kemahiran berkaitan dengan integrasi, pelaksanaan penyelidikan dan pendidikan, pengurusan taman dan kesedaran awam," katanya dalam satu sidang media di Bilik Seminar IBTP hari ini.

Dr. Monica berharap melalui program ini para peserta juga dapat mempertingkatkan ilmu pengetahuan dan kemahiran berkaitan pengurusan pemuliharaan (perancangan, pelaksanaan, pemantauan dan penilaian) dan merealisasikan matlamat sama dalam aspek pemuliharaan.

Turut hadir pada sidang akhbar itu Pegawai Kajibumi Kanan Pejabat Hasil Bumi Jabatan Ketua Menteri Sabah, Gerald Jetony.

Foto: Nasrul Rukkung