Mahasiswa UMSKAL perlu teroka ilmu di luar

RABU, 6 SEPTEMBER - Mahasiswa dinasihatkan agar tidak bergantung kepada apa yang diberikan pensyarah semasa dalam kelas atau kuliah, tetapi sentiasa menerokai ilmu yang berada di luar menerusi pembacaan, agar mampu menempatkan diri dalam pendidikan global.

Pengarah Universiti Malaysia Sabah Kampus Antarabangsa Labuan (UMSKAL), Profesor Madya Dr. Murnizam Halik berkata, segala usaha dan kudrat harus dipaksikan atau difokuskan, kerana tidak wujud istilah jalan singkat dalam mencapai impian dan tidak wujud istilah putus asa dalam mengecapi kejayaan.

Tambahnya, bagi mengatasi cabaran mendatang, mahasiswa perlu ada pertimbangan yang baik, kerajinan, motivasi diri, optimis, berdaya tahan, bertanggungjawab dan berkeyakinan tinggi serta saling hormat menghormati sesama kita.

“Sikap proaktif, toleran, berfikiran terbuka dan prihatin terhadap perkara-perkara yang berlaku di sekeliling amat diperlukan demi menjaga maruah diri dan nama baik universiti.

“Janganlah hanya tahu mengkritik, tetapi tidak konstruktif kerana ia akan memberi kesan kepada diri sendiri,”katanya.

Beliau berkata demikian ketika berucap pada Majlis Amanat Pengarah dan Pengenalan Pegawai-pegawai UMS Kampus Antarabangsa Labuan sempena Minggu Suai Mesra UMSKAL Sesi Pengambilan Akademik 2017/2018 di Dewan Utama UMSKAL kelmarin.

Dr Murnizam juga mengingatkan mahasiswa bahawa jati diri sebagai seorang mahasiswa perlulah dijaga dan tidak mudah terpengaruh serta terikut-ikut dengan sebarang unsur negatif sama ada dari dalam dan luar kampus yang mengakibatkan pengajaran dan pembelajaran terganggu.

“Jangan mengorbankan harapan ibu bapa kita yang tinggi untuk melihat kita berjaya dalam pelajaran. Terimalah cabaran mereka merelakan siswa-siswi untuk berada di kampus ini untuk mencari ilmu sebelum berada dalam kehidupan sebenar dan mencabar di luar sana,”katanya.

Pada sesi kali ini, seramai 538 pelajar baharu sudah pun melaporkan diri yang membabitkan 463 pelajar Fakulti Kewangan Antarabangsa Labuan (FKAL) dan 75 pelajar Fakulti Komputeran dan Informatik (FKI).

Hadir sama pada majlis tersebut Timbalan Pengarah UMSKAL merangkap Pengerusi MSM Sesi 2017/2018, Prof. Madya Dr. Geoffrey Harvey Tanakinjal, dan Dekan Fakulti Kewangan Antarabangsa Labuan, Prof. Madya Dr. Hanudin Amin.

Sumber: UMSKAL