Siswa Baharu UMS Kongsi Aspirasi 2050 Bersama Duta Belia TN50

RABU, 6 SEPTEMBER – Dalam kesibukan siswa-siswi baharu Universiti Malaysia Sabah (UMS) sesi 2017/2018 melalui program Minggu Suai Mesra sepanjang minggu ini, mereka turut berkesempatan menyampaikan idea dan pendapat dalam merealisasikan aspirasi Transformasi Nasional 2050 (TN50) bersama Duta Belia TN50, Arthur Joseph Kurup dan Benreza Hezery Uzair dalam satu program Ceramah TN50 di Dewan Canselor, semalam.

Beberapa pandangan diutarakan para pelajar mendapat perhatian kedua-dua Duta TN50 tersebut, antaranya misi sifar golongan gelandangan menjelang tahun 2050 dengan mewujudkan institusi kemahiran buat golongan gelandangan.

Salah seorang pelajar Fakulti Psikologi dan Pendidikan (FPP) pula mencadangkan agar sistem pendidikan diperkukuhkan dengan menekankan elemen yang mampu merangsang pelajar untuk minat dalam menimba ilmu.

Katanya, aspirasi bagi melihat kanak-kanak suka ke sekolah dan tidak takut ke sekolah amat penting buat negara memandangkan negara memerlukan generasi muda berilmu, berkemahiran  dan mempunyai sahsiah diri yang tinggi secara berterusan.

Satu lagi pendapat yang turut menarik perhatian adalah aspirasi pemberian elektrik secara percuma kepada rakyat, yang mampu dicapai dengan memperluaskan penggunaan sistem solar bagi menjana tenaga boleh diperbaharui.

Benreza pada akhir program memuji aspirasi-aspirasi yang diutarakan para pelajar baharu UMS yang dilihat satu pandangan ke arah kesejahteraan masyarakat pada masa akan datang, serta turut berharap agar para pelajar baharu mampu saling menghormati antara satu sama lain, serta menghormati diri sendiri dengan tidak mempersia-siakan peluang menjalani pengajian sepanjang berada di UMS.