Muzium Perubatan Terima 39 Pelawat

SELASA, 12 SEPTEMBER - Bersempena program 11th Global Congress and Conferment Ceremony “Global Leadership: Strategic Communication Management” anjuran RI Singapore baru-baru ini, seramai 39 peserta program itu telah melawat Muzium Perubatan, Fakulti Perubatan dan Sains Kesihatan, Universiti Malaysia Sabah (UMS).

Program yang dianjurkan dengan kerjasama UMS Borneo Tourism Research Centre itu menyaksikan para peserta dibawa melihat sendiri muzium yang mempamerkan  bahan pameran anatomi manusia.

Antara peserta yang terlibat termasuklah kakitangan beberapa buah universiti di Filipina seperti Queen University Philippines dan juga ahli unit penyelamat Rescue Recon Philippines yang rata-rata baru pertama kali menjejakkan kaki ke UMS.

Melalui lawatan itu secara tidak langsung dapat mengeratkan hubungan baik antara universiti luar negara dengan UMS serta menjadi medan promosi untuk mereka tentang universiti ini sebagai sebuah universiti yang menarik bagi destinasi melanjutkan pengajian tinggi.

Salah seorang peserta, Glenn B. Gagante dari Quezon City turut merasa tertarik dengan fasiliti pembelajaran dan pengalaman menyaksikan spesimen anatomi sebenar adalah pengalaman pertama kali beliau.

Sumber: Faranizah Taufick, FPSK