Rai Perbezaan Agama Sebagai Penguat Asas Perpaduan

KHAMIS, 14 SEPTEMBER - Perbezaan anutan agama dalam masyarakat majmuk di Malaysia seharusnya dihormati dan dijadikan sebagai kekuatan terhadap asas perpaduan masyarakat di negara ini.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Mejar Jeneral (B) Dato' Seri Jamil Khir Baharom berkata, ini penting dan seharusnya dikekalkan dan diperkukuh tatkala negara pada masa ini hidup dalam keadaan aman dan harmoni serta mengalami pembangunan pesat sejak mencapai kemerdekaan 60 tahun yang lalu.

"Pembangunan negara dan pertumbuhan ekonomi tidak akan berhasil sekiranya tidak wujud kesepaduan dalam kalangan rakyat.

"Justeru, usaha sama erat antara kerajaan dan rakyat secara keseluruhan adalah diperlukan bagi mengekalkan keamanan dan keharmonian, dan kesedaran sebegini mampu membantu usaha mempertahankan negara Malaysia sebagai sebuah negara merdeka yang berdaulat," katanya.

Beliau berkata demikian kepada media selepas merasmikan program Dialog Antara Penganut Agama di Dewan Canselor, UMS.

Menurut beliau, penganjuran dialog antara berlainan agama mampu menjadi platform dalam memperkukuh kerangka perpaduan negara dengan menyelami dan menghormati perbezaan antara agama.

Terdahulu, Naib Canselor UMS, Prof. Dr. D Kamarudin D Mudin menyeru warga UMS khususnya agar mengukuhkan sikap bersangka baik sesama warga, berpersepsi positif dan melihat sesuatu daripada pelbagai sudut serta tidak bersikap mudah menghukum terhadap pihak lain.

"Sinergi dalam kalangan pelajar datang daripada pelbagai latar belakang budaya dan agama mampu menatijahkan iklim kampus yang sihat dan kondusif.

"Bermula daripada kehidupan bermasyarakat di kampus, kita harus memahami bahawa pembinaan negara yang aman dan harmoni merupakan perjuangan kolektif yang didukung oleh masyarakat pelbagai etnik dan agama," ujar beliau.

Dialog anjuran bersama Institut Kefahaman Islam Malaysia (IKIM) dan Yayasan Pembangunan Ekonomi Islam Malaysia (YaPEIM) dengan kerjasama UMS serta Jabatan Perpaduan Negara dan Integrasi Nasional (JPNIN) antara lain adalah bagi memenuhi hasrat negara memupuk kesepaduan masyarakat melalui program ilmiah dalam kalangan penganut pelbagai agama dan merupakan satu usaha penting dalam memperkasa hubungan antara penganut agama.

Dialog tersebut dikendalikan Pensyarah dari Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI), Ustaz Muhammad Hasbi Abdul Rahman, dan melibatkan lima panel, iaitu pensyarah kanan UMS, Dr. Sarip Adul sebagai panel agama Islam; Ahli Jawatankuasa Kerja Majlis Belia Malaysia, Thai Ming Yeow sebagai panel agama Buddha; Timbalan Pengarah Jabatan Kesihatan Negeri Kedah, Ooli Gunalan Manickam sebagai panel agama Hindu; Presiden Christian For Peace and Harmony Malaysia, Wong Kim Kong sebagai panel Agama Kristian; dan Pemegang Kursi Kadazandusun UMS, Prof. Madya Dr. Andreas Totu sebagai panel peribumi Sabah.