Mantan Canselor, Pengerusi LPU UMS Tokoh Maal Hijrah Peringkat Kebangsaan, Negeri

ISNIN, 25 SEPTEMBER – Universiti Malaysia Sabah (UMS) menzahirkan ucapan tahniah kepada Mantan Canselor UMS yang pertama, Tun Datuk Seri Panglima Haji Sakaran Dandai yang dinobat sebagai Tokoh Maal Hijrah 1439H Peringkat Kebangsaan, dan Mantan Pengerusi Lembaga Pengarah Universiti (LPU), Tan Sri Datuk Abdul Hamid Egoh yang terpilih sebagai Tokoh Maal Hijrah 1439H Peringkat Negeri Sabah baru-baru ini.

Naib Canselor UMS, Prof. Dr. D Kamarudin D Mudin berkata, pemilihan kedua-dua tokoh tersebut merupakan satu pengiktirafan besar terhadap jasa kedua-dua individu terbabit yang banyak memberi sumbangan besar khususnya dalam menerajui organisasi pendidikan dan keilmuan Islam.

"Bagi pihak seluruh warga UMS, saya ingin mengucapkan setinggi-tinggi tahniah atas pengurniaan anugerah tersebut, dan kami semua mendoakan agar kedua-dua tokoh yang sememangnya sinonim dengan sejarah penubuhan awal UMS ini akan terus diberikan kesihatan yang baik untuk meneruskan usaha-usaha berkaitan dakwah dan kegiatan organisasi Islam di negeri ini,” katanya.

Tun Datuk Seri Panglima Haji Sakaran menerima penganugerahan tersebut dalam satu Majlis Sambutan Maal Hijrah Peringkat Kebangsaan yang dilangsungkan di Masjid Wilayah Persekutuan, dan disampaikan oleh Perdana Menteri, YAB Datuk Seri Najib Tun Razak.

Tan Sri Abdul Hamid pula dianugerahi Tokoh Maal Hijrah Peringkat Negeri Sabah bersempena Majlis Sambutan Maal Hijrah Peringkat Negeri Sabah di Dewan Serbaguna Libaran, yang disampaikan Tuan Yang Terutama Yang DiPertua Negeri Sabah, Tun Datuk Seri Panglima Dr. Haji Juhar bin Datuk Haji Mahiruddin.

Untuk rekod, Tun Datuk Seri Panglima Haji Sakaran merupakan Canselor UMS pada tahun 1995 hingga 2002, manakala Tan Sri Abdul Hamid menerajui kepimpinan LPU UMS sebagai pengerusi bermula tahun 1995 sehingga 2013.